KRINGKASTER KJØPSPLAN: – Vår siste investering med Carucel var også på noen milliarder. Det skremmer oss ikke, sier Carl Erik Krefting (f.h.) i Carucel Eiendom. Ved hans side står investeringsdirektør Caroline Krefting, porteføljedirektør Katharina Hernæs og direktør Matilda Vinje, de to sistnevnte i AF Eiendom. Foto: Michael Groth

AF Gruppen og Krefting byr på NRK-tomten

Allerede har OBOS, Selvaag Bolig, Ferd, Møller Eiendom og far og sønn Buchardt flagget sin interesse. Nå får de konkurranse fra AF Eiendom og Carl Erik Krefting.

(Denne artikkelen ble først publisert 14. august 2019.)

I Oslo er hverken symboltunge museer, biblioteker eller kringkastingsinstitusjoner hellige, og om noen år skal NRK flytte fra sine lokaler på Marienlyst til fordel for noe splitter nytt på et ennå ukjent sted. Dermed blir 85 meget attraktive mål frigjort for byutvikling – sett bort fra Radiohuset og Store studio, som skal bestå.

Flere tunge eiendomsaktører har meldt sin interesse for tomten, deriblant OBOS og Selvaag Bolig. Dessuten har Møller Eiendom inngått en allianse med Arthur og Anders Buchardts AB Invest med formål om kjøp. Andresen-familiens Ferd er også interessert, og har teamet opp med operaarkitektene i Snøhetta.

MANGE BEILERE: NRK-tomten på Marienlyst er verdt flere milliarder kroner. Dette bygget er et av få som vil bli bevart. Foto: Michael Groth

Nå melder også AF Eiendom og Carucel Eiendom seg på i kampen. Førstnevnte er et heleid datterselskap av børsnoterte AF Gruppen, mens Carucel Eiendom eies av Carl Erik Krefting og hans familie.

Sammen skal de etablere et prosjektselskap for å by på den lukrative tomten. Partene skal eie 50 prosent hver.

Første etasje kommer sist

– Rene boligutviklere er ikke alltid gode nok på utviklingen av selve bygulvet. Man konsentrerer seg ofte 90 prosent om leilighetene, og så er det liksom bygulvet som kommer til sist, sier Krefting.

Alt som er fint er dyrt
Matilda Vinje, AF Eiendom

Han har tidligere hatt suksess med forvandlingen av strøket rundt Egertorget til et luksuriøst shoppingområde gjennom selskapet Promenaden, før han og partnerne solgte det hele til investeringsselskapet Meyer Bergman. Tidligere i år inngikk Carucel Eiendom et samarbeid med amerikanske Madison International Realty om utvikling av 38.000 kvadratmeter gatelokaler rundt Operaen og det nye Munch-museet i Bjørvika.

– Vi har ganske god erfaring med bygulv i Promenaden, og nå også i Bjørvika. Vi fant blant annet ut at det ble mye mer attraktivt å leie kontorer om det var bra på bygulvet.

MED SHOPPING PÅ CV-EN: Carl Erik Krefting var tungt involvert i utviklingen av handelsstrøket rundt Egertorget i Oslo Sentrum. Foto: Iván Kverme

AF Eiendom står for eiendoms- og boligutviklingen i entreprenørkonsernet AF Gruppen. Det var porteføljedirektør Katharina Hernæs som først tok kontakt med Krefting for å lufte ideen om et samarbeid.

– Når var det vi begynte å prate sammen? Var det i mars, spør Hernæs, og får bekreftelse fra Krefting, som mener timingen er perfekt med tanke på Carucels pågående utviklingsarbeid i Bjørvika.

Hernæs anslår at bare reguleringsarbeidet vil kunne vare i to–tre år.

– Vi har et ganske stort team som jobber i Bjørvika, og når ­arbeidet der er ferdig kan de gå rett videre hit. Det tar ihvertfall ikke mindre tid enn fire år før bygge­arbeidene kan starte, sier Krefting.

Flere milliarder

Overfor Dagens Næringsliv har OBOS-sjef Daniel K. Siraj anslått en pris på 2 milliarder kroner for tomten, men det var på et tidlig tidspunkt etter at NRK kunngjorde flytteplanene.

Det er klart det er store beløp, men vi er vant til det
Carl Erik Krefting, Carucel Eiendom

Den store interessen vil antagelig presse prisen langt høyere. NRK, som trenger pengene for å bygge et nytt hovedkvarter, ønsker naturlig nok mest mulig.

– Dette blir grisedyrt?

– Hehe, alt som er fint er dyrt, sier Matilda Vinje, direktør i AF Eiendom.

– Det er klart det er store beløp, men vi er vant til det. Vår siste investering med Carucel var også på noen milliarder. Det skremmer oss ikke, sier Krefting.

– Har ikke OBOS uansett nok penger til å overby alle andre?

– Vi ser at OBOS er veldig kapitalsterke, men det er ikke gitt at de har den beste løsningen.

– NRK har sagt at de vil selge til høystbydende?

– Det er to faser her. I den første fasen vil pris være ganske avgjørende. Men så kommer andre fase, hvor det gjelder å få planene godkjent hos myndighetene, sier Krefting.

– Vi legger til grunn at man må være best både på pris og utfør­else, supplerer Vinje.

OPPTATT AV LIVET PÅ GATEPLAN: Carl Erik Krefting. Foto: Michael Groth

Tenker mer på næring

Hvor mange boliger tomten kan romme, er ennå usikkert. Først må den detaljreguleres, men det er tidligere antydet et antall mellom 1.200 og 1.500. I likhet med de andre interessentene ser AF Eiendom og Carucel Eiendom for seg å innlemme området i bystrukturen rundt, og altså sørge for en bedre s­ammenheng mellom Majorstuen og Universitetet på Blindern. NRK-tomten ligger midt mellom.

– Vi må ta et byutviklings­ansvar, og å ha med en partner som Carucel er veldig attraktivt. Dette er et område som har behov for mer liv, sier Vinje.

– Hvilket fortrinn har dere sammenlignet med de andre budgiverne?

– Jeg tror erfaringen vår med bygulv og AFs erfaring med boligbygging er det fremste fortrinnet, sier Krefting.

SKAL FYLLE FØRSTEETASJENE: Carucel Eiendom jobber nå med å skape liv på bakkeplan i den nye bydelen som bygges i Bjørvika. Illustrasjon: LDA

– Det handler om destinasjonsbygging, og der tror jeg vi står ganske sterkt. Man skal ikke undervurdere å tenke kreativt, sier datteren Caroline Krefting, som er investeringsdirektør i Carucel Eiendom.

Jeg skal ikke si for mye, men jeg tror våre konkurrenter ser for seg veldig mange boliger
Carl Erik Krefting, Carucel Eiendom

– Hva tenker dere om fordelingen mellom bolig og næring?

– Jeg skal ikke si for mye, men jeg tror våre konkurrenter ser for seg veldig mange boliger. Vi tenker nok mer på nærings­lokaler enn noen av dem, sier Carl Erik Krefting.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også