Tollefsen og Fredriksen har lagt inn bud på 18.000 boligtomter

John Fredriksen og Ivar Tollefsen står bak det Baard Schumann-frontede budet på Veidekkes eiendomsvirksomhet.

BUDGIVER: Ivar Tollefsen i Fredensborg. Foto: Håkon Sæbø
Bygg og anlegg

Fra flere hold får Finansavisen bekreftet at det er eiendomsinvestor Ivar Tollefsen og shippingmannen John Fredriksen som står bak finansieringen av budet på Veidekkes eiendomsvirksomhet.

BUDGIVER: John Fredriksen. Foto: ntb scanpix

Fire i Schumann-systemet

Finansavisen skrev lørdag at OBOS er en mulig kjøper. Deres interesse har vært kjent en stund, og OBOS-sjef Daniel K. Siraj har trukket seg midlertidig fra Veidekke-styret i påvente av en avklaring. OBOS er største eier i Veidekke med 18,1 prosent av aksjene.

Den andre kandidaten er en gruppering frontet av tidligere Selvaag Bolig-sjef Baard Schumann. Sammen med meglerhuset Arctic Securities jobber han med å få kjøpt selskapet. Tollefsen og Fredriksen er de største, og etter hva Finansavisen forstår skal det være en eller noen ganske få til i grupperingen.

Tollefsen er Europas tredje største boligutleier gjennom selskapet Heimstaden, mens investor John Fredriksen langt fra er ukjent med eiendom. Han var tidligere nest største eier i det børsnoterte kontoreiendomsselskapet Entra. Dette selskapet er han helt ute av, men han eier 80 prosent av aksjene i konkurrenten, børsnoterte Norwegian Property. Boligutvikling i stor stil er dog et nytt virksomhetsområde for ham.

Ville teste markedet

Det var Schumann-investorene som åpnet ballet med å legge inn et bud på virksomheten i oktober/november. Etter hva Finansavisen forstår, fant Veidekke-styret det ukomfortabelt å selge en så stor del av selskapet uten å ha fått testet prisingen i markedet.

Noen uker etter Schumann-budet, 13. november, sendte selskapet ut en børsmelding der de meldte om planer om å skille ut eiendomsvirksomheten etter å ha fått en henvendelse fra en seriøs aktør med konkret interesse for å kjøpe eiendomsvirksomheten.

Det ble skrevet at selskapet jobber med ulike alternativer, enten et salg, en børsnotering av denne virksomheten eller et videre engasjement i partnerskap med andre.

18.000 boliger

I børsmeldingen skriver selskapet at eiendomsvirksomheten har en tomtebank på 18.000 boliger i og rundt de største befolkningssentrene i Norge og Sverige. Den bokførte verdien var ved utgangen av tredje kvartal på 8,2 milliarder kroner, men de mener at den virkelige verdien ligger høyere. Merverdien skal hovedsakelig ligge i den norske eiendomsvirksomheten.

Selskapet jobber nå med en ny verdivurdering av samlet tomtebank og boligportefølje.

Ansatte ønsker ikke OBOS

Etter hva Finansavisen forstår skal det fra de ansatte i Veidekkes eiendomsvirksomhet være uttrykt bekymring for at OBOS skal få det vinnende budet. OBOS har i dag en stor organisasjon både i Norge og Sverige, og frykten er at de kun skal være ute etter innmaten i Veidekke-selskapet, ikke de ansatte.

– Slik jeg kjenner Veidekke og OBOS vil det bli fryktelig mange mennesker om OBOS kjøper og beholder Veidekke-organisasjonen, sier en person som kjenner markedet godt.

OBOS er den største boligbyggeren i Norge, og en betydelig aktør i Sverige.

«Som største aksjonær i Veidekke ASA og ansvarlig markedsaktør hverken kan eller vil vi kommentere slike påstander i en pågående prosess i et børsnotert selskap», skriver OBOS-sjef Daniel K. Siraj i en SMS til Finansavisen.

Veidekke på sin side skal være opptatt av å bevare organisasjonen. Tollefsen og Fredriksen har ikke en boligbyggingsorganisasjon i bakhånd, så de vil sannsynligvis bruke Veidekke-folkene.

En mulighet som ble skissert i lørdagsavisen, var at Veidekke kunne splitte opp tomteporteføljen i mindre biter og selge pakker som vil kunne være mer håndterbare for mindre investorer og byggeselskaper. Hvis Veidekke er svært opptatt av å beholde organisasjonen, vil dette være mindre aktuelt.

veidekke
ivar tollefsen
john fredriksen
tomter
salg av virksomhet
Nyheter
Bygg og anlegg