<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Konkurs etter flom av byggebråk

Per Bermingrud (65) hadde drevet som entreprenør i nær 40 år, men sønnen Erlend (38) måtte ta familiefirmaet til skifteretten etter eskalerende byggebråk på flere prosjekter.

    Publisert 4. mai 2020 kl. 13.31
    Oppdatert 6. mai 2020 klokken 13.29
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 569 ord
    KONFLIKTER: Bermingrud Entreprenør har opplevd eskalerende konflikter med utbyggere, som her på Røa, der en tvist om et prosjekt til 256 millioner har pågått i fem år. Foto: Finn.no

    – Likviditeten ble utfordringen når man har flere tvistesaker som løper, sier Erlend Bermingrud.

    Bermingrud Entreprenør gikk ut av 2018 med kraftig omsetningsvekst til 435 millioner kroner og overskudd på 20 millioner kroner. Før helgen måtte Bermingrud levere inn selskapet til skifteretten etter at Roar Jalland ga opp, og fratrådte som styreleder kun få dager i forveien.

    – Det var flere som ikke skjønte noe av det, men han sa alderen tynget og at det var vanskelig å finne løsninger, sier Bermingrud.

    Selv hadde Bermingrud junior kun vært sjef i fire måneder etter at faren hadde drevet i nærmere 40 år.

    Tvistesaken har gått i fem år, der vi fikk dom på at vi skulle ha 31 millioner i lagmannsretten, men der de bare har betalt en tredel
    Erlend Bermingrud

    Selskapet har vært så godt som heleid av Bermingrud-familien, og hadde 30 ansatte da det måtte melde oppbud.

    Skulle inn med 40 mill.

    Den store tvistesaken handler om bygging av bad, treningssenter og 59 boliger for Røa Utvikling med kontraktssum på 256 millioner kroner, der Bermingrud var totalentreprenøren.

    – Tvistesaken har gått i fem år, der vi fikk dom på at vi skulle ha 31 millioner i lagmannsretten, men der de bare har betalt en tredel, men i stedet sendt motregningskrav i nye prosesser, sier Erlend Bermingrud.

    Midt i april tok Røa Utvikling utlegg på 2,4 millioner kroner hos Bermingrud Entreprenør.

    OPPBUD: Daglig leder Erlend Bermingrud fikk lede familiebedriften i kun fire måneder. Foto: Privat

    – I en annen prosess vi hadde i lagmannsretten, fikk vi oppgjør dagen etter.

    – På toppen av dette var vi på vei inn i ytterligere to prosesser som ikke lot seg gjøre å løse uten rettslige skritt. Da trenger man mer kapital for å kunne stå løpet, sier Bermingrud.

    Han har vært i forhandlinger med ulike parter om tilførsel av kapital, og hadde nesten ny kapital på tilsammen 40 millioner pluss økt bankfinansiering på plass da coronakrisen satte en effektiv stopper for dette.

    Har lånt inn penger

    – Planen var at vi skulle gå inn med det vi klarte selv. Familien har også lånt inn penger, da vi trodde vi skulle klare å lande dette, sier Bermingrud.

    Konkursen inntraff som følge av tvistesakene i tillegg til at flere prosjekter ble utsatt.

    – Utfordringene med tvistesaker er en veldig kjent problemstilling i bransjen om dagen. Man havner i diskusjon om sluttoppgjør, og ender i to ytterpunkter der byggherre krever dagbøter og entreprenør krever fristforlengelse som følge av mange endringer.

    Han anslår at selskapet hadde utestående fordringer på så mye som 100 til 120 millioner kroner på konkurstidspunktet. Gjeldsnivået vil han ikke gå inn på.

    Etter et knallsterkt 2018 møtte Bermingrud imidlertid motgang i 2019.

    – Vi hadde gode prosjekter, men utfordringen var forskyvning i tid. Et prosjekt som skulle startes i mars, ble ikke påbegynt før i august, og et nytt som skulle starte i juni, ble ikke startet før i februar i år. Når man har to slike prosjekter på over 100 millioner, får det betydning for omsetningen, sier Bermingrud.

    Negative tall

    Fjorårsomsetningen endte ifølge Bermingrud på rundt 300 millioner med negativ bunnlinje. Foreløpig har det ikke vært tema hvorvidt det skal være mulig å starte opp igjen på nytt.

    – Vi har hatt mer enn nok med å håndtere prosessen frem til avgjørelsen. Det har gått slag i slag.

    – Vi har drevet i så mange år uten å være innom konkurs. Da blir det mye nytt og utfordrende. Det er tunge avgjørelser, og jeg føler både med ansatte, kunder og leverandører som rammes av konsekvensene, sier Bermingrud.