Kan betale 5–6 milliarder i utbytte

Veidekke betaler ut utbytte på 2,7 milliarder kroner nå, og det er potensial for ytterligere 2–3 milliarder.

7,7 MILLIARDER: Etter å ha jobbet med salget i over et halvt år, gikk det i boks i går for konsernsjef i Veidekke, Jimmy Bengtsson. Foto: Kaare Martin Granerud
Bygg og anlegg

– Vi opplever at vi har fått en god og fair pris, sier konserndirektør i Jørgen W. Porsmyr i Veidekke.

Som Finansavisen har skrevet flere ganger har Veidekkes eiendomsvirksomhet hatt to beilere – de som fikk tilslaget, og OBOS. Kjøpergruppen består av det børsnoterte eiendomsselskapet Norwegian Property som eies med 80 prosent av investoren John Fredriksen, Norges største private eiendomsinvestor Ivar Tollefsen og et fond satt opp av næringsmeglerhuset Union, Union Real Estate Fund III Holding.

Norwegian Property og Tollefsens Fredensborg-selskaper tar 42,5 prosent hver, Union resten.

Fredriksen og Tollefsen størst

Veidekke kjørte også et løp med børsnotering av virksomheten, men det ble altså et rent salg som ble resultatet – noe også markedet ifølge aksjeanalytikere hadde priset inn.

Veidekke-aksjonærene kan se 20 kroner pr. aksje tikke inn på konto om kort tid, tilsvarende 2,7 milliarder kroner.

2–3 milliarder til

– Hvor mye kan dere dele ut til aksjonærene ut over dette?

TAR 42,5 PROSENT: John Fredriksen eier 80 prosent av aksjene i Norwegian Property. Foto: NTB Scanpix

– Vi skal bygge om balansen, og må finne ut hva vi trenger fremover for å ha en tilstrekkelig egenkapitalandel, men det er fortsatt 2–3 milliarder kroner igjen etter det første utbyttet. Vi vil komme tilbake med informasjon når salget er «closet» i løpet av høsten, sier Porsmyr.

Veidekke har begrunnet salget med at selskapet skal bli mindre kapitalintensivt, og gi høyere direkteavkastning til aksjonærene. I meldingen skriver selskapet at styret har en tydelig ambisjon om i nær fremtid å dele ut gjenværende likviditet fra transaksjonen, samt det kansellerte utbyttet basert på regnskapet for 2019, så snart blant annet usikkerheten knyttet til Covid-19-pandemien er avklart.

– Sterk balanse

Prislappen ble på 7,7 milliarder kroner på gjeldfri basis, mens selskapsverdien er på 8,75 milliarder kroner inkludert arbeidskapital, skatt og andre gjeldsposter.

Analytiker Simen Mortensen i DNB Markets, skriver i en e-post til Finansavisen at meglerhuset hadde et estimat på 7,9 milliarder.

TAR 42,5 PROSENT: Ivar Tollefsen i Fredensborg. Foto: Håkon Sæbø

«Bra de gir tilbake til aksjonærer. Veidekke kommer til å fremstå som entreprenør med en sterk balanse», skriver han.

Veidekke-aksjen spratt opp nær 4 kroner etter at meldingen kom, og ble handlet på 108,40 kroner like før klokken 15 tirsdag.

Kontoreier blir boligbygger

– Vi er veldig happy for muligheten til å bli med på dette, det er en fantastisk tomtebank, og gode partnere, sier adm. direktør i Norwegian Property, Bent Oustad.

KONTORMANN BLIR BOLIGBYGGER: Bent Oustad, konsernsjef i Norwegian Property. Foto: Iván Kverme

Selskapet har hittil vært et nær sagt rendyrket kontoreiendomsselskap som har hatt litt boligbygging. Nå blir de storeier i et selskap som har en produksjonstakt på rundt 1.000 boliger i året.

– Vår finansdirektør (Haavard Rønning, red. anm.) hadde tidligere samme stilling i Selvaag Bolig, så vi føler vi har kompetansen. I tillegg skal Baard Schumann (tidligere Selvaag Bolig-sjef) være konsernsjef, og Ivar Tollefsen er stor på boligutbygging, så selv om ikke vi som selskap er kjent i boligmarkedet, har vi erfarne partnere, sier han.