Gruvefamilien i nord med vellykket snuoperasjon

Etter fem år i hardt vær kan adm. direktør Frode Nilsen i LNS-Gruppen endelig skryte av en positiv bunnlinje.

MILLIARDBUTIKK: Malvin Nilsen (f.v.) og sønnen Frode er strålende fornøyd med fjorårets resultatvekst.
Bygg og anlegg

Leonhard Nilsen & Sønner Eiendom er morselskapet i et konsern bestående av 14 selskaper. Nå er det tredje generasjon Nilsen, Frode, som er konserndirektør. Selskapet ble grunnlagt i 1961 av Malvin Nilsen og hans far Leonhard Nilsen, som har overlatt driften til sine etterkommere. Kjernevirksomheten består nå hovedsaklig av bygging av veier og tunneler, men jernmalmproduksjonen var største bidragsyter i fjor.

Omsetningssmell i 2017 og 2018 

I 2017 falt omsetningen til LNS-Gruppen med 852 millioner sammenlignet med året før, i 2018 falt den ytterligere.

– Vi hadde en sikringsstrategi der vi sikret jernmalmpriser og dollar på et ugunstig tidspunkt, dollaren steg, jernmalmprisene stupte og det kostet oss skjorta.

– Hvis du ser det fra 16/17 og frem til i dag har vi tapt flere hundre millioner på sikringen. Nå har vi endret filosofi, forteller konsernsjefen.

Comeback for nordlendingene

Selskapets bunnlinje økte i 2019 med 37 millioner kroner, som tilsvarer en imponerende 1550 prosent stigning fra året før. Det hadde dessuten en økning i driftsresultatet på 305 millioner kroner. 

– Det er fra gruvedriften, altså jernmalmproduksjonen i Rana, som har vært den største bidragsyteren i 2019-regnskapet, forteller Nilsen.

Videre kan Nilsen meddele at de i all hovedsak var ferdige med restruktureringen de har gjort i konsernet og at de nå har begynt å høste fruktene. Filosofien er at selskapene styres av de som kjenner best hvor skoen trykker, mens familien Nilsen som eiere sitter i styrene og holder et øye med driften.

GRUNNLEGGER: Leonhard Nilsen i Risøyhamn, der selskapet har sitt hovedkontor.

– Vi har blitt mer selektive på hva vi holder på med, og virksomheten på Svalbard gikk veldig bra i 2019, parallelt med at vi har dratt ned de faste kostnadene i entreprenørselskapet vårt, som er mer konkurranseutsatt, forteller han.

LNS-Gruppen består av følgende selskaper:

Norge:

Leonhard Nilsen & Sønner Eiendom

Leonhard Nilsen & Sønner

Skaland Graphite

LNS Mining

Rana Gruber

Rana Gruber Mineral

Greenland Ruby

Hålogaland Element

Danmark:

Greenland Ruby 

Grønland:

LNS Greenland

Svalbard:

LNS Spitsbergen

Svalbard Busservice

Svalbard Buss og Taxi

Svalbard Auto

lns.no

Corona-trøbbel

Basert på de strenge reiserestriksjonene i nord, forteller konsernsjefen at de møtte logistikkutfordringer i coronamånedene. 

– Vi var en stund hardt påvirket av coronaviruset, vi måtte permittere 100 ansatte, men alle er tilbake på jobb nå, sier Nilsen om månedene mars og april. 

De økonomiske ringvirkningene av corona ble ikke like dramatiske som vi hadde sett for oss
Frode Nilsen, LNS-Gruppen

Nilsen sier at de ser lyst på fremtiden, og at de får god drahjelp av dollaren om dagen.

– Vi signerte nylig en kontrakt med en italiensk aktør som skal bygge et nytt dobbeltspor fra Nykirke sør for Holmestrand til Barkåker nord for Tønsberg, forteller LNS-sjefen.

LNS-Gruppen

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter2.074,01.764,0
Driftsresultat369,263,8
Resultat før skatt80,4−9,1
Årsresultat34,5−2,4