Fikk 300 mill. i erstatning fra Statsbygg

BundeGruppen sa takk og farvel til offentlige prosjekter etter en langvarig konflikt med Statsbygg. Nå er konflikten løst, og tonen er av en annen karakter.

GLAD DET ER OVER: Odd-Erik Bunde, konsernsjef i BundeGruppen, er glad for at feiden med Statsbygg er ved veis ende. Foto: BundeGruppen
Bygg og anlegg

2017 ble begredelig for BundeGruppen. Entreprenørselskapet BundeBygg – som er omsetningsmotoren i konsernet – så seg nødt til å nedskrive verdier i flere hundremillionersklassen etter at to kontrakter med Statsbygg ga flere store smeller.

– Alle kostnadene er betalt og vi har ting på plass, men vi mener Statsbygg skylder oss mye penger, uttalte konsernsjef Odd-Erik Bunde til Finansavisen i fjor sommer.

Tilfreds

I år er imidlertid tonen betydelig mer positiv. I siste halvår av 2019 ble nemlig uenighetene med Statsbygg løst, ifølge Bunde.

– Konflikten var enorm. Det er derfor veldig gledelig at vi har kommet til enighet, sier han.

– I forbindelse med forliket med Statsbygg, på de to prosjektene, har vi fått overført cirka 300 millioner i sluttoppgjør og moms. Det er et betydelig beløp som vi er tilfreds med, sier Bunde, før han legger til:

– Det er godt å kunne legge dette bak oss og se fremover mot nye prosjekter.

BundeGruppen-sjefen berømmer samtidig Statsbyggs håndtering av saken de siste seks månedene.

– Du har tidligere uttalt at BundeGruppen dropper å legge inn anbud på offentlige prosjekter. Har enden på konflikten fått deg til å endre syn?

 Når man er i en konflikt er det klart at følelsene kan ta overhånd. Jeg vil absolutt ikke utelukke offentlige prosjekter i fremtiden for BundeBygg. Det er veldig mye positivt som skjer i Statsbygg om dagen og jeg har veldig tro på samarbeidsholdningen ledelsen der nå demonstrerer.

Topplinjefall

BundeGruppen består blant annet av eiendomsutviklingsselskapet BundeEiendom, samt entreprenørselskapene BundeBygg og M2 entreprenør. Selskapet holder til i lokaler på Helsfyr og opererer utelukkende i Oslo og Akershus.

BundeGruppen

(Mill. kr)201920182017
Driftsinntekter975,51.264,61.609,6
Driftsresultat21,1−9,3−77,4
Resultat før skatt15,060,2−83,7
Årsresultat14,364,6−40,8

I 2017 omsatte konsernet for 1,6 milliarder kroner. Disse falt til nærmere 1,3 milliarder i 2018, mens i fjor endte omsetningen på 976 millioner.

Det tilsvarer et topplinjefall på 39,4 prosent siden 2017.

Bunde har imidlertid ikke mistet nattesøvnen.

– Fjorårets strategi var å dra ned omsetningen, få kontroll, sette en god struktur i selskapet, for deretter å bygge en solid ordrereserve. I år er vi på full fart i riktig retning med en ordrereserve på nærmere 3,5 milliarder kroner, sier han.

BundeBygg hadde i fjor en omsetning på 530,2 millioner kroner, en tilnærmet halvering fra 2018.

Optimistisk

Bunde forteller at pågående byggeprosjekter er blitt påvirket i begrenset grad av vårens corona-uroligheter. 

Enkelte boligprosjekter opplevde riktignok at salget stagnerte i andre kvartal, men konsernsjefen er trygg på at salget henter seg inn igjen i løpet av siste halvår.

Han er ikke i tvil om at Stor-Oslo-markedet fortsatt er attraktivt.

– Vi har fått tilført konsernet mange hundre millioner kroner, så vi er klare for å investere i Oslo-markedet. Hvis viruset ikke blusser opp igjen tror vi på et veldig sterkt marked. 

BundeGruppen

  • Etablert i 1992 av Knut Bunde, Leif Arild Fornebo og Ivar Bernseter da de kjøpte ut entreprenørvirksomheten av Nielsen-Nielsen som ble overtatt av svenske NCC.
  • I dag eier konsernsjef Odd-Erik Bunde og søsteren Anne Bunde Madslien 34,9 prosent hver, finansdirektør Paul Magnus Sundal sitter på snaue 4,7 prosent, Ivar Bernseter på 18,6 prosent, mens de resterende 6,9 prosent er eid av selskapet.
  • BundeBygg gjennomførte i 2019 et aksjonærprogram for alle ansatte funksjonærer, som ga ansatte muligheten til å ta del av selskapets verdiskapning. De ansatte i BundeBygg eier aksjer gjennom holdingselskapet BBA Invest, som eier 9,9 prosent av selskapet.