Solid vekst for AF Gruppen

AF Gruppen øker omsetningen med 26 prosent og resultatet med 21 prosent. Årets tredje kvartal ender dermed som historiens beste.

DEBUTERER MED REKORDKVARTAL: Amund Tøftum har sittet i sjefsstolen siden 24. august. Foto: Iván Kverme
Bygg og anlegg

«Etter et svakt første halvår er vi tilbake på et lønnsomhetsnivå der vi bør ligge», skriver Amund Tøftum i sin første kvartalsrapport som konsernsjef for AF Gruppen  .

Entreprenørkonsernet omsatte for 6,37 milliarder kroner i tredje kvartal, opp fra 5,07 milliarder i tredje kvartal 2019. Resultatet økte fra 339 til 368 millioner kroner.

Dermed havner resultatmarginen på 5,8 prosent. Det er 0,9 prosentpoeng lavere enn for ett år siden, men likevel bedre enn tidligere i år.

AF Gruppen

(Mill. kr)3. kv./203. kv./19
Driftsinntekter6.3665.069
Driftsresultat371343
Resultat før skatt368339
Resultat etter skatt301276

«Covid-19 og tilhørende smitteverntiltak har påvirket markedet og rammebetingelsene for prosjektdrift. På tross av dette har enhetene klart å opprettholde produksjonen og vi er derfor godt fornøyde med resultatet for kvartalet», skriver Tøftum.

Både omsetning og resultat er på all-time high for selskapet sammenlignet med tilsvarende kvartaler gjennom historien.

På høyden er også ordrereserven, som nå utgjør 31,3 milliarder kroner – opp fra 23,0.

6 prosent i Bygg

I det viktigste segmentet, Bygg, ble omsetningen redusert fra 2,55 til 2,17 milliarder kroner. Lønnsomheten falt ikke like mye. Med et driftsresultat på 130 millioner, endte marginen på 6,0 prosent.

«AF Bygg Oslo, Haga & Berg og Consolvo er av de byggenhetene som leverer svært gode resultater i kvartalet. Eiqon leverer et nullresultat i kvartalet, mens Strøm Gundersen Vestfold har få aktive prosjekter og leverer negative resultater», heter det i rapporten.

Ordrereserven i segmentet faller fra 11,5 til 9,8 milliarder kroner i forhold til tredje kvartal i fjor.

Mer firefeltsvei

Da går det motsatt vei for segmentet Anlegg, som i hovedsak har vært sysselsatt med byggingen av ny E39 mellom Kristiansand og Mandal. Her øker ordrereserven fra 6,0 til 7,5 milliarder kroner.

STOR KONTRAKT: E39 mellom Kristiansand og Stavanger rustes kraftig opp etter tiår med etterslep. Foto: Eirik Førde/AF Gruppen

Omsetningen i kvartalet endte på 1,05 milliarder kroner, ned fra 1,31 ved utgangen av tredje kvartal i fjor.

Det er kun børsmeldt én ny kontrakt gjennom tredje kvartal – for grunnarbeider til en ny vindpark i Odalen. 

AF Gruppen ligger imidlertid an til å få en endelig kontrakt med Nye Veier for bygging av motorvei på E6 mellom Roterud og Storhove langs Mjøsa. 

Verdien på 3,75 milliarder kroner inngår ennå ikke formelt i ordrereserven.

For seg selv

Entreprenøren og boligbyggeren Betonmast ble slukt av AF Gruppen for ganske nøyaktig ett år siden, og sorterer ennå som et eget forretningssegment i konsernet. Betonmast hadde en omsetning på 1,93 milliarder kroner i tredje kvartal, men driftsmarginen er ikke oppe på sedvanlig AF-nivå. Den endte på 3,5 prosent etter et resultat på 65 millioner kroner før skatt.

AF Gruppens svenske virksomhet økte omsetningen fra 827 til 870 millioner kroner. Resultatet økte fra 35 til 46 millioner – nok til en driftsmargin på 5,5 prosent.

AF-aksjen reagerte positivt på tallene, og var opp drøyt 4 prosent på Oslo Børs ved 12-tiden fredag.

AF Gruppen

  • Entreprenør- og industrikonsern med hovedkontor i Oslo. 
  • Amund Tøftum overtok i august som konsernsjef etter Morten Grongstad.
  • Største aksjonærer er OBOS og Tor Øivind Fjeld gjennom ØMF Holding.
af gruppen
amund tøftum
Nyheter
Børs
Bygg og anlegg