<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Entreprenørkjempe og Røkke-selskap satser sammen offshore

Entreprenørselskapet AF Gruppen og Kjell Inge Røkke-selskapet Aker Solutions går sammen for å ta hånd om utrangerte plattformer.

Publisert 1. juli 2021
Oppdatert 1. juli 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 338 ord
Article lead
lead
SATSER: Aker Solutions og adm. direktør Kjetel Digre danner satser offshore sammen med AF Gruppen.  Foto: Siv Dolmen

AFG  AKSO

Aker Solutions og AF Gruppen har signert en intensjonsavtale om å slå sammen sine virksomheter for fjerning av offshoreinstallasjoner til et 50/50-eid selskap.

Målet er å skape en ledende global aktør for resirkulering av plattformer. Det felleseide selskapet vil ha en ordrereserve på 2,5 milliarder kroner.

– Ambisjonen er å etablere en unik resirkuleringsaktør som er posisjonert for å tilby en total dekommisjoneringsløsning for det globale resirkuleringsmarkedet til havs, sier Amund Tøftum, konsernsjef i AF Gruppen.

Tøftum peker på FNs bærekraftsmål og mener at det nye selskapet skal levere på de grønne, sirkulære ambisjonene som er skissert i FNs plan. 

– Ved å kombinere Aker Solutions' offshore-, ingeniør- og prosjektgjennomføringskompetanse med AF Gruppens dekommisjonerings- og anleggskompetanse, vil vi maksimere det totale resirkuleringspotensialet, sier Kjetel Digre, konsernsjef i Aker Solutions. 

AF Gruppen

  • Entreprenør- og industrikonsern med hovedkontor i Oslo.
  • Konsernsjef er Amund Tøftum.
  • Største aksjonærer er OBOS og Tor Øivind Fjeld gjennom ØMF Holding.

Aker Solutions

  • Oljeserviceselskap som leverer utstyr og ingeniørtjenester til prosjektering, bygging, drift og vedlikehold av anlegg og prosjekter innen olje- og gassindustrien og fornybar energi, både over og under vann.
  • Har rundt 14.000 ansatte i over 20 land.
  • Kjetel Digre er konsernsjef og Øyvind Eriksen er styreleder.
  • Største aksjonær er Aker Holding med en drøy tredjedel av aksjene. Staten er nest største aksjonær.

Fjerne plattformer

Forretningsideen til det nye selskapet bygger på å fjerne og gjenvinne utrangerte oljeplattformer. Mest mulig av materialene skal gjenvinnes. 

AF Offshore Decom har de seneste årene oppnådd en kildesorteringsgrad på 94 prosent av konstruksjonene for gjenvinning, hvor metall er hovedkomponenten.

Gjenbruk av stål har 70 prosent mindre utslipp av CO2 enn malmbasert produksjon, som tilsvarer en utslippsreduksjon på 1 kg CO2 pr. kilo gjenvunnet stål, ifølge meldingen. 

Avvikling av offshoremarkedet har et stort uutnyttet potensial globalt, med cirka 10.000 operative driftsplattformer. Nordsjøen har alene et betydelig potensial med en forventning om at mer enn 900.000 tonn toppdekk skal fjernes i perioden 2020 til 2029.

Det nye selskapet vil ha en ordrereserve på 2,5 milliarder kroner, og transaksjonen ventes å være gjennomført i løpet av andre halvdel 2021. Gjennomføringen er betinget due diligence og godkjenning fra Konkurransemyndighetene.