Forby shortsalg

Samfunnsskadelig shortsalg er blitt forbudt i mindre alvorlige situasjoner enn hva vi nå opplever, skriver Gudmund Bratrud.

I KNIPE: Norwegian. Foto: Bloomberg

Staten trår til med unntakstilstand og enorme hjelpepakker i disse koronatider. For å holde luftfarten i gang, har flybransjen fått tilsagn om hjelp. Mest utsatt er Norwegian, som har fått tilsagn om en tredelt hjelpepakke.

Del tre krever ny egenkapital. Det kan sitte langt inne, og blir ikke lettere av at shortsalg får kursen stadig lenger ned. Fra fredag 20. mars til mandag 23. mars, altså i løpet av en eneste børsdag, økte shortandelen i mange aksjer, og mest i Norwegian (+ 0,98 prosent).

Samfunnsskadelig shortsalg er blitt forbudt i mindre alvorlige situasjoner enn hva vi nå opplever. Det burde derfor nå være gode grunner for å forby dette, og samtidig gi en frist for å dekke inn igjen posisjonene.

Gudmund Bratrud

Investor