<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 2. feb. 2021 kl. 12.52
Oppdatert 2. feb. 2021 klokken 13.09
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 522 ord
IKKE BARE HAUSSING: Vanlige sparere bør ikke miste nattesøvnen hvis de leser at euforien har tatt overhånd i markedet og sendt fornuften på ferie, skriver Erik Bruce. Foto: Iván Kverme

Nei, prisingen i aksjemarkedet er ikke løsrevet fra fundamentale forhold

Vurdert ut fra fornuftige eller såkalt «fundamentale» forhold, er det få bobletegn i brede aksjemarkeder, skriver sjefstrateg Erik Bruce i Nordea.

Det skjer merkelige ting i markedet for øyeblikket. Kursene i selskaper som ikke tjener penger går til himmels. Det er ikke noe nytt at slikt skjer, men vanligvis snakker vi da om «fremtidens selskaper». De kommer til å tjene mye på ett eller annet tidspunkt, er håpet. Nå snakker vi om «gårsdagens selskaper». Gamestop, som nettforumet Reddit har hausset opp, selger spill i butikk. Et selskap som er best kjent for å selge telefoner vi hadde glemt, skal også være en av favorittene på Reddit.

UTE AV KONTROLL: Koordinerte angrep på shortere i GameStop har sendt aksjekursen i det noe passé selskapet skyhøyt. Foto: Bloomberg

Det mangler ikke eksempler på prising av enkeltselskaper som er vanskelig å forstå og hvor det lukter boble og dermed er stor fare for kollaps. Det er også riktig at stemningen blant investorene i det samlede markedet er høy for øyeblikket. Men vanlige sparere bør ikke miste nattesøvnen hvis de leser at euforien har tatt overhånd i markedet og sendt fornuften på ferie.

Vurdert ut fra fornuftige eller såkalt «fundamentale» forhold, er det få bobletegn i brede aksjemarkeder, som er det relevante for sparere med ved diversifiserte porteføljer.

Meravkastningen er nå relativt høy historisk. Dette er et klart tegn på at vi ikke er i en boble

Selskapenes inntektsstrøm er det «fundamentale» grunnlaget for verdsettingen av selskapene. Nå er det ingen som vet hva denne inntektsstrømmen vil bli, men vi har en bra idé om hva inntjeningen de nærmeste par årene blir, eller hva den normalt har vært den siste tiden.

Tar du denne løpende inntjeningen og deler den på aksjeverdien, får du løpende avkastning i aksjemarkedet. Verdensindeksen gir en avkastning på rundt 5 prosent, litt avhengig av hvordan en måler. Det er noe under det vi har vært vant til de siste ti årene. Det kan antyde at aksjer er litt høyt priset (dette er det samme som at P/E er litt høy).

Vi står etter alt å dømme foran et kraftig oppsving når økonomiene åpnes opp, med inntjening i bedriftene godt over forventning

Men alt er relativt, og sammenligner du denne avkastningen med dagens rentenivå, alternativet, er gapet høyt. Du skal ha meravkastning i aksjemarkedet siden du tar mer risiko, men meravkastningen er nå relativt høy historisk. Dette er et klart tegn på at vi ikke er i en boble. Før IT-boblen sprakk, var meravkastningen i aksjer tidvis negativ – et klart bobletegn.

Hovedpoenget her er ikke å si at aksjer er billige og må stige videre. Hovedpoenget er at det ikke er noe grunnlag for å påstå at dagens prising er løsrevet fra «fundamentale» forhold. Når det er sagt, mener jeg det er god grunn til å tro at aksjer på litt sikt skal videre opp. Vi står etter alt å dømme foran et kraftig oppsving når økonomiene åpnes opp, med inntjening i bedriftene godt over forventning.

Økonomiske oppsving med sterk inntjening er positivt for aksjer. Fastrenten skal riktig nok sannsynligvis noe opp når økonomien skyter fart, noe som alt annet likt vil gjøre aksjer litt mindre attraktive. Men oppgangen i rentene skyldes gode tider, og det regner jeg med blir viktigst.

Erik Bruce

Sjefstrateg i Nordea