<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 8. feb. 2021 kl. 11.09
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 687 ord
ØNSKER MINDRE SKATT: Men jeg klarer ikke bære alle skattekuttene bedriftene burde fått i ett jafs, skriver Tom Henning Slethei. Foto: FrP

Skattefloken må løses nasjonalt

Å fjerne formuesskatten er avgjørende for å styrke norsk eierskap og verdiskaping, skriver Sola-ordfører og investor Tom Henning Slethei (FrP).

Der kommunenes skattekonkurranse virker splittende, burde Stortinget nå finne skattekuttalternativer som samler og skaper mer for alle kommunene. Å fjerne hele formuesskatten på arbeidende kapital vil generere verdier for alle i Norge.

Det pågår nå en stor, offentlig debatt om kutt i formuesskatten etter at Bø i Vesterålen, som første kommune ut, valgte å redusere den kommunale andelen av formuesskatten. Det er flott at Bø belyser de uheldige sidene av formuesskatten og at ordføreren i kommunen på denne måten har satt problematikken på dagsordenen.

Som ordfører har jeg et ansvar for å gjøre mer for bedriftene og næringslivet i kommunen. Jeg er på deres side. Jeg ser hva eiere og arbeidere genererer av verdier til kommunen og landet vårt. Men jeg klarer ikke bære alle skattekuttene de burde fått i ett jafs. Jeg skulle ønske politikerne på Stortinget følte det samme ansvaret som meg for å gjøre nødvendige utgiftskutt i næringslivet.

Det er på høy tid at partiene på Stortinget legger prinsippfastheten til side slik at man finner en skattepolitikk som ikke diskrediterer norsk eierskap.

Flere kommuner vil falle for fristelsen til å skape konkurranse seg imellom. Det vitner om at det er overmodent at man løser formuesskattefloken nasjonalt.

Flere kommuner vil falle for fristelsen til å skape konkurranse seg imellom. Det vitner om at det er overmodent at man løser formuesskattefloken nasjonalt

Norge er et av få land som fortsatt har formuesskatt. De fleste landene rundt oss har kvittet seg med skatten for lenge siden. Vi skyver fra oss store verdier ved at det er mer gunstig for norske eiere og bedrifter å etablere seg utenfor Norges grenser.

Det har tidligere virket som om det har vært bevegelse i holdningene, når selv Ap-skikkelser har åpnet opp for å diskutere skjerming av arbeidende kapital. Men så langt har det ikke lykkes å få partene rundt forhandlingsbordet for å se på kompromisser, som i en svært krevende tid ville skjermet arbeidsplasser og norsk eierskap.

Flere kommuner vil falle for fristelsen til å skape konkurranse seg imellom. Det vitner om at det er overmodent at man løser formuesskattefloken nasjonalt.

Der de fleste partier har sviktet i å høre på hva norskeide bedrifter selv etterspør, har FrP hatt en tydelig stemme om at formuesskatten må bort. Jeg er ikke utelukkende enig med min partifelle Helge André Njåstad i at skattekonkurransen mellom kommunene er bra, men vi er i hvert fall helt enige i at formuesskatten må bort.

Et supplyskip som er eid av en utenlandsk reder og et utenlandsk rederi har i dag et fortrinn på 0,85 prosent hvert eneste år

Stortinget har i løpet av det siste året delt ut enorme summer til viktige formål og næringer berørt av corona. Det burde vært et rom for å løfte frem det norskeide bedrifter har etterspurt i en årrekke. Kutt i formuesskatten ville ikke bare gitt kortsiktige, men også langsiktige fordeler for norske arbeidsplasser og norsk eierskap i det som er en krevende tid.

Jeg etterspør et kompromiss om skattekutt for arbeidende kapital, altså kapital som er investert i bedrifter. Et supplyskip som er eid av en utenlandsk reder og et utenlandsk rederi har i dag et fortrinn på 0,85 prosent hvert eneste år.

Den norske rederen og aksjonæren må – selv om selskapet taper penger – tappe sin egen eller selskapets lomme for den særnorske skatten på det å ha investert i verdiskapning og arbeidsplasser. Dette er ikke bærekraftig, og skaper en uholdbar konkurransesituasjon i en tid hvor vi burde heiet på norsk eierskap og ikke straffet det.

Vi politikere må gjøre mer for norske arbeidsplasser og for å holde folk i jobb. Men den jobben kan ikke kommunene gjøre alene. Stortinget må på banen. Siden den første krisepakken kom, har Stortinget pøst ut penger for at selskaper og eiere ikke skal gå konkurs og for at arbeidsplasser skal bestå etter corona. 

Vi må stå sammen i kriser, og nå er tiden inne for at partiene på tvers av politiske skillelinjer finner kompromisser for å skjerme arbeidende kapital for formueskatten slik at norsk eierskap kan være konkurransedyktig også i fremtiden.

Tom Henning Slethei (FrP)

Ordfører i Sola kommune