Tommelfingerregelen er at finansieringskostnader og kostnader man har nytte av i virksomheten kan fradragsføres, mens rene oppkjøpskostnader skal aktiveres på aksjene og kommer ikke til fradrag. Det er derfor viktig å vurdere de ulike kostnadselementene i et oppkjøp, og det er ofte lurt å passe på at rådgivere gir god informasjon om arbeidet slik at man sikrer dokumentasjon overfor skattemyndightene.
Dersom for eksempel banken krever analyser fra et konsulentselskap for å gi lån, kan man argumentere for at dette er finansieringskostnader og dermed fradragsberettiget. Skattemyndighetene kan likevel hevde at de samme analysene er viktig informasjon for selve kjøpet av aksjene og argumentere for aktivering. Ofte er det hovedformålet som blir avgørende. Det er ofte mange tvilstilfeller på dette området og vi anbefaler normalt at man gir full informasjon i vedlegg til skattemeldingen. Når det gjelder refusjon av merverdiavgift for transaksjonskostnader så har det blitt mer utfordrende de siste årene, men ofte er det viktig med fellesregistrering i en tidlig fase.
Aksjer til nøkkelansatte
Som regel tilbys nøkkelansatte aksjer i selskapet i forbindelse med oppkjøp, for at management skal ha samme incentiver som eierne. Ofte er det smart at management eier slike aksjer gjennom egne selskaper (eller felles management selskaper). Ved senere realisasjon kan da aksjene selges skattefritt og vederlaget reinvesteres uten skatt. Særlig for porteføljeselskaper innenfor private equity er dette viktig. Slike selskaper selges ofte flere ganger samtidig som det kan være få utskiftinger i selskapets ledelse. Dersom management må betale skatt hver gang det er eierskifte kan det gi likviditetsmessige utfordringer.
Børsnotering er en form for salg av selskapet der man tilbyr aksjene åpent i markedet. Særlig har notering på plattformer som har en annen regulering enn Oslo Børs, slik som Euronext Growth (tidligere Merkur Market) blitt populært. Fra et skattemessig perspektiv kan man ofte oppnå lavere formuesskattegrunnlag for slike aksjer sammenlignet med selskaper på hovedlisten. Formuesverdien for aksjer skal som hovedregel verdsettes til selskapets skattemessige formuesverdi, mens aksjer på Oslo Børs skal verdsettes til børskurs, som vanligvis gir høyere verdier.
Ved oppkjøp er det følgelig mange skatte- og avgiftsproblemstillinger som kan dukke opp og det er derfor viktig å være tidlig ute med planleggingen.
Ståle Wangen
Advokat og partner, PwC