Publisert 17. okt. 2021 kl. 10.43
Oppdatert 17. okt. 2021 klokken 12.56
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 310 ord
INGEN DIGITALISERINGSMINISTER: Digitalisering i stillingsnavnet var symbolsk viktig, skriver John Markus Lervik. Foto: NTB

Farvel til modernisering og digitalisering?

Det er ikke bare nøkkelkort og blomsterbuketter som ble overlevert i går. Gamle statsrådsstillinger fikk også nye eiere, skriver John Markus Lervik.

Det verdt å merke seg hva som forsvant i flyttelasset. Ett eksempel: Kommunal- og moderniseringsdepartementet ledes nå av en kommunal- og distriktsminister. Kollegaen i departementet, den tidligere distrikts- og digitaliseringsministeren, er borte.

En statsråd med digitalisering i stillingsnavnet var symbolsk viktig. Det sendte en melding om Norges prioriteter

Det kan godt debatteres om det tidligere kommunal- og moderniseringsdepartementet trengte to statsråder, hvorav én hadde hovedansvaret for digitalisering. Likevel: en statsråd med digitalisering i stillingsnavnet var symbolsk viktig. Det sendte en melding om Norges prioriteter.

Gjennom pandemien har vi sett hvor viktig digitalisering har vært for Norge. Der hvor det for ti år siden hadde sagt full stopp, kan vi i dag samarbeide og styre digitalt. Norsk industri er verdensledende innen digitalisering, og industriell programvare er en av våre raskest voksende eksportvarer.

John Markus Lervik. Foto: Iván Kverme

Likevel er vi ikke i nærheten av å høste det enorme gevinstpotensialet i digitalisering – så høyt som 850 trillioner kroner, ifølge World Economic Forum. Uten en minister som setter digitaliseringen høyt på dagsordenen, kan temaet bli mindre synlig.

Digitalisering bør være en viktig del av hvert departements ansvarsområde

Sett fra en annen side, er stillingen som digitaliseringsminister muligens allerede utdatert i 2021. Vi har kommet så langt i digitaliseringen at omstillingen ikke lenger bør styres fra ett kontor. Det er alles ansvar, uansett om man jobber på en oljeplattform, et fabrikkgulv eller i maktens korridorer.

Digitalisering bør være en viktig del av hvert departements ansvarsområde. Hva betyr digitalisering for klima- og miljødepartementet? Helse- og omsorgsdepartementet? Eller nærings- og fiskeridepartementet? Dette er spørsmålene den nye regjeringen må stille seg nå.

Tiltak taler høyere enn titler. Jeg gratulerer den nye regjeringen og ønsker den lykke til. I tillegg inviterer vi i Cognite alle statsråder, uansett stillingsnavn, til en prat om hvordan vi kan bygge videre på Norges forsprang innen digitalisering.

John Markus Lervik

Adm. direktør i Cognite