Publisert 18. nov. 2021 kl. 14.32
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 184 ord
HAR STATISTIKK: Trygve Hegnar har helt rett i at det bærer galt av sted når man sammenligner epler og pærer, men han bidrar selv godt til fruktsalaten, skriver Nina Riibe. Foto: Econa

Kvinner tjener faktisk mindre enn menn – også i samme yrke

Kvinner og menn med høyere økonomiutdannelse tjener det samme, men bare frem til kvinnen får barn, påpeker Nina Riibe i Econa.

Trygve Hegnar har helt rett i at det bærer galt av sted når man sammenligner epler og pærer, men han bidrar selv godt til fruktsalaten. Det er selvfølgelig ingen kvinner som bokstavelig talt jobber gratis, men bak ligger en reell problemstilling. Kvinner tjener mindre enn menn, også når sammenligningen er epler og epler. Det viser vår årlige lønnsstatistikk, med over 10.000 respondenter.

Kvinner og menn i en stor del av hans egen lesergruppe, økonomer med høyere utdanning, tjener likt frem til kvinnen får barn. Derfra og ut karrieren blir gapet på 10 millioner kroner. Her er det selvfølgelig mange faktorer som spiller inn, men ikke alle kan knyttes til frivillige valg og preferanser. Blant toppledere er det også en uforklarlig forskjell på nærmere 150.000 kroner i grunnlønn som går i menns favør. For ordens skyld, i våre grupper skyldes ikke forskjellene deltid eller ulike ambisjoner.

Det er selvfølgelig litt upresist å si at kvinner jobber gratis ut året, men det er en tabloid måte å få frem et viktig poeng.

En metode Hegnar ikke er altfor ukjent med.

Nina Riibe

Adm. direktør i Econa