<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 28. nov. 2021 kl. 09.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 500 ord
FEM FORSLAG: IKT-Norge og Øyvind Husby har fem forslag til skattegrep som vil styrke norsk konkurransekraft og øke omstillingstakten til det grønne skiftet. Foto: Iván Kverme

Regjeringen er på feil spor

Skattesystemet må endres for å løse de store oppgavene som ligger foran oss. Dessverre er den nye regjeringen på feil spor, skriver Øyvind Husby i IKT-Norge.

IKT-Norge advarer mot å øke skattenivået på en måte som gjør kritisk kompetanse dyrere, og svekker næringslivets muligheter til investering og omstilling til det grønne skiftet. 

Vi har fem forslag til skattegrep som vil styrke norsk konkurransekraft og øke omstillingstakten til det grønne skiftet.

1. Gi ansatte større – ikke mindre – mulighet til å eie aksjer i egen bedrift

Det er uventet at Støre-regjeringen vil gjøre det dyrere for «vanlige folk» å ta del i verdiskapingen der de jobber gjennom fjerning av ordningen for kjøp av aksjer til rabattert pris i eget selskap. Vi mener reduksjonen av den skattemessige fordelen må økes fra 25 prosent til 50 prosent for differansen mellom markedsverdi og det den ansatte betaler. Ikke fjernes. I tillegg bør taket for den skattefrie delen settes til 100.000 kroner. Det er bra at opsjonsordning nå forbedres, men dette er ikke nok for at vanlige folk skal ta del i verdiskapningen i eget selskap.

2. Legge til rette for økt bruk av hjemmekontor

Vi hadde håpet Regjeringen – etter dyrekjøpte erfaringen gjennom pandemien – ville legge bedre til rette for bruk av hjemmekontor. Nå er det den enkelte medarbeider som må ta den økonomiske belastningen for å få et hjemmekontor til å fungere.

I dag blir arbeidstager raskt fordelsbeskattet på totalbeløp over 4.500. Skal man ha bredbånd, mobilabonnement og godt tilpasset utstyr for å jobbe hjemmefra, blir utgiftene raskt mange ganger større. Dessuten er reglene kompliserte. En styrket fradragsordning vil øke vår evne til å møte nye pandemier, effektivisere samfunnet og gi utvikling i distriktene.

3. Belønne bedrifter og ansatte som ønsker å omstille seg

I dag blir en arbeidstager fordelsbeskattet hvis arbeidsgiver betaler for en videreutdanning som ikke er nødvendig for å gjøre dagens jobb. Selskapet får heller ikke skattemessig fradrag. Dette er en dobbelstraff, og et hinder for omstilling av norsk næringsliv. 

4. Kompetansehullene må tettes og utenlandsk kompetanse må være en reell mulighet

Vi er utsolgt for kritisk IKT-kompetanse i Norge, og det truer omstillingstakten. Med flere IT-spesialister vil vi skape nye arbeidsplasser, effektivisere offentlig sektor og styrke Norges digitale sikkerhet. Heller ikke her kan vi se at den nye regjeringen vil bruke skatter og avgifter for å øke rekrutteringen. Vi mener standardfradrag for utenlandske midlertidige ansatte må gjeninnføres, og det må innføres lavere kildeskatt for utenlandske arbeidstagere innen denne sektoren.

5. Norge må investere mer i teknologi og fremtidsrettede næringer på fastlandet 

Vi står i fare for å stå igjen på perrongen mens nye næringer etableres i resten av verden. Derfor må det åpnes for direkte fradrag for kostnader knyttet til driftsmidler som brukes for å digitalisere landet og utvikle ny teknologi. Alternativt kan satsene for saldoavskrivning dobles for driftsmidler knyttet til teknologi og digitalisering, uansett saldogruppe, eller det kan opprettes egen saldogruppe.

Vi håper derfor Regjeringen nå gjennomfører kraftige tiltak som styrker norsk næringslivs konkurransekraften, og gjør det mulig å øke tempoet i det grønn skiftet. Norge må gjennom store omstillinger for å lykkes. Vi har dårlig tid.

Øyvind Husby

Adm. direktør i IKT-Norge og medlem av referansegruppen for Regjeringens skatteutvalg