<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 20. des. 2021 kl. 14.47
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 553 ord
VIL LA BEDRIFTSHELSETJENESTEN VAKSINERE MOT CORONA: BHTB har invitert til dialog med både FHI, Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet, uten at de har respondert, skriver BHTB-leder Pål Lillebø. Foto: BHTB

Velg helsepersonell i stedet for soldater

Regjeringen har mobilisert Forsvaret for å bekjempe mangelen på vaksinekapasitet. Det er i beste fall merkelig, skriver Pål Lillebø i Bedriftshelsetjenestens Bransjeforening (BHTB).

Utfordringene med vaksinekapasitet kommer ikke overraskende på oss som arbeider innenfor helsesektoren. Bedriftshelsetjenesten har siden mars tatt til orde for at det må på plass en mer varig løsning som sikrer en effektiv vaksinering i Norge, fordi vi ikke vet behovet for vaksine fremover. Vi var derfor glade når statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen mandag kveld nevnte bedriftshelsetjenesten og andre private helseaktører som mulige bidragsytere i vaksineringen. Stor var derfor forundringen da man forsto at regjeringen tenker at Forsvaret skal få tilgang til bedriftshelsetjenestenes helsepersonell for å kunne gjennomføre dette.

Organiseringen og vaksinering mot influensa gjøres i dag av bedriftshelsetjenester, fastleger og apoteker. Det samme oppsettet bør brukes for covid-19-vaksine allerede nå

Etter å ha fulgt covid-19-virusets utvikling og utrullingen av vaksiner, kan vi nå slå fast at et usikkerhetsmoment er hvor ofte nordmenn må ta vaksine for å unngå å overbelaste norske sykehus. Det vi derimot vet, er at vi må komme over i en normalsituasjon, der vaksineringen blir en like naturlig del av helsetilbudet som influensavaksinen. Å organisere dette kan ikke være Forsvarets oppgave.

Organiseringen og vaksinering mot influensa gjøres i dag av bedriftshelsetjenester, fastleger og apoteker. Det samme oppsettet bør brukes for covid-19-vaksine allerede nå. Dagens trusselbilde er ikke at arbeidstakere på hjemmekontor får en mild variant. Det er smittespredning på arbeidsplasser, som kan føre til at produksjonen helt eller delvis stopper opp når ansattgrupper må i isolasjon eller karantene.

1,6 millioner arbeidstakere er allerede tilknyttet en bedriftshelsetjeneste. Et av de forebyggende tiltakene mot sykdom er at de får tilbud om vaksinering på eller ved arbeidsplassen. Bedriftshelsetjenestens bransjeforening, som representerer majoriteten av norske bedriftshelsetjenester, har derfor invitert til dialog med både FHI, Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet om å benytte systemet og kompetansen også for covid-19-vaksinering, uten at de har respondert.

Vi har forståelse for at situasjonen vi står i dag er en akuttsituasjon, men den kan oppstå igjen og igjen

I stedet velger de å mobilisere Forsvaret, og ber om at enkeltpersoner fra helsesektoren skal stille seg til rådighet for kommunene ved kapasitetsbehov. En slik organisering i kommunene vil ta tid. Vi har organiseringen for våre medlemmers kunder i dag.

Vi har forståelse for at situasjonen vi står i dag er en akuttsituasjon, men den kan oppstå igjen og igjen. Da er den ikke lenger akutt, men en del av det normale. Det skal vel ikke Forsvaret belastes med?

Da vil det være langt mer fornuftig at arbeidstakere i bedrifter som er tilknyttet en bedriftshelsetjeneste, enten de jobber i industrien, innen bygg og anlegg, i helsevesenet, skoler, i frisørsalonger eller i andre yrker som er pålagt en bedriftshelsetjeneste, får sin vaksinedose på eller ved arbeidsplassen – sammen med kolleger.

I dagens situasjon vet vi at omicron-mutasjonen av covid 19-viruset smitter lett. Ved å vaksinere i tilknytning til arbeidsplassen blir de vaksinert sammen med sin kohort, vaksineringen kan tilpasses arbeidsdagen, og i tillegg kan tilbudet bli gitt til utenlandske statsborgere som er på arbeidsplassen. Denne gruppen er underrepresentert som vaksinemottakere og overrepresentert på intensivavdelinger ved norske sykehus.

Regjeringen må selvsagt få lov til å velge sitt eget forsvarsverk for nasjonen, men det kan stilles spørsmål om krigføringen mot covid-19 blir bedre av å ikke innrullere en av de viktigste våpengrenene når man ønsker å vinne krigen.

Pål Lillebø

Styreleder i Bedriftshelsetjenestens Bransjeforening (BHTB)