<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 13. nov. 2022 kl. 16.02
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 393 ord
SPLEISELAG: Deltagelsen sikrer at norsk industri, offentlige aktører og FoU-institusjoner kan inngå kontrakter innenfor ESAs programmer, skriver adm. direktør Øystein Eriksen Søreide i Abelia. Foto: Ilja C. Hendel

Romteknologi skaper arbeidsplasser på bakken

Norge har hverken økonomi eller teknologiske muskler til å skaffe de rombaserte tjenestene samfunnet trenger alene. Derfor er samarbeidet i European Space Agency (ESA) så viktig, skriver artikkelforfatterne.

Norsk romindustri er en innovativ industri i sterk vekst. Industrien sysselsetter mer enn 1.500 ansatte, og de omsetter for rundt 6 millioner kroner årlig pr. hode. Det finnes et betydelig kompetansemiljø i både akademia og næringsliv som omfatter Kongsberg Gruppen, Eidsvoll Electronics, Telenor, Andøya Space, NORCE og SINTEF, blant andre. Romtjenester står sentralt i klimaarbeid, jordovervåking, kommunikasjon, militære operasjoner og etterretning.

Årlig overvåkes 5 milliarder punkter i Norge på ras, skred, flom og fylling av vannmagasiner via satellitter. Norge er avhengig av havovervåkning- og metrologidata. Satellittdata gir også store muligheter for neste generasjons tjenester for forsikring, fornybar energi, hav og shipping, beredskap, klimatilpassing, presisjonsjordbruk og skogovervåking.

Deltagelse er en forutsetning for å få kontrakter i ESA

Deltagelse i ESA gir Norge muligheten til å påvirke satsingsområder og utviklingen av programmer til nytte for norske formål, for eksempel overvåking av de strategisk viktige nordområdene. Deltagelsen sikrer at norsk industri, offentlige aktører og FoU-institusjoner kan inngå kontrakter innenfor ESAs programmer. Deltagelse er en forutsetning for å få kontrakter i ESA. Så langt har Norge i snitt hentet hjem 4 kroner for hver krone vi har bidratt inn med.

Eline Oftedal, leder for innovasjon og næringsutvikling i Abelia. Foto: Ilja C. Hendel

All romteknologi vi har i Norge er bygget opp gjennom medlemskapet i ESA. Skjer det kutt her, rammes både forskning og bedrifter. De frivillige programmene i ESA er viktige for å utvikle norsk kompetanse og konkurranseevne. Gjennom samarbeid med ledende europeiske teknologibedrifter og forskningsmiljøer i ESA-program får norske aktører mulighet for kontrakter i det kommersielle markedet. Å satse på ESA er derfor god eksportpolitikk.

Skal vi dra nytte av denne investeringen krever det innsikt og langsiktighet

Det er bare de største og mest teknologisk avanserte nasjonene som har råd til å utvikle romteknologi alene. Norge har bygget all sin romteknologi gjennom samarbeid i ESA. Langsiktighet og forutsigbarhet i samarbeidet med ESA er viktig for næringslivet, forskning og ikke minst for å sikre Norge adgang til samfunnsviktige tjenester.

Romprosjekter tar tid og er dyre. Når Norge er med i ESA er det ikke noe vi kan skru av og på etter som regjeringer ønsker å spare inn litt her og der. Skal vi dra nytte av denne investeringen krever det innsikt og langsiktighet. Deltagelsen i ESA er en investering i rombaserte tjenester for framtiden.

Det må være rom for en satsing på rommet i statsbudsjettet.

Øystein Eriksen Søreide

Adm. direktør Abelia

Eline Oftedal

Leder for innovasjon og næringsutvikling i Abelia