<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 18. nov. 2022 kl. 13.30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 466 ord
INFLASJONSPRESSET DEMPES: Aksjemarkedene pleier å ligge i forkant av den økonomiske utviklingen, skriver Alexandra Morris, som ikke utelukker en rekyl lik dem i 2003 og 2009. Foto: Iván Kverme

Ser vi bunnen nå?

Vi er vitne til en tilstramming – ikke ødeleggende, strukturelle markedsproblemer, hevder investeringsdirektør Alexandra Morris i Skagen.

Vi går inn i siste runde av et smertefullt år for investorer i nesten alle aktivaklasser. Flere penger har gått med i dragsuget i 2022 enn i løpet av finanskrisen og IT-boblen. Det store spørsmålet er om det blir verre før det blir bedre, som flere markedsaktører hevder?

En tradisjonell 60/40-portefølje har falt mer enn noen gang tidligere i det siste århundret

Det er sant at aksjemarkedet har tapt 20–30 prosent globalt og at obligasjoner har hatt et av sine verste år noen gang. En tradisjonell 60/40-portefølje har falt mer enn noen gang tidligere i det siste århundret. Likevel føles nedgangen mer som en normal del av en syklus enn de mer ødeleggende strukturelle problemene vi har opplevd i tidligere kriser. Det er for eksempel ingen mangel på likviditet i aksjemarkedet, selv blant mindre populære aksjer. Dette var et av kjennetegnene under finanskrisen. Da ble investorer tvunget til store nedsalg for å dekke tapene sine.

Dagens investeringsklima ligner tilstrammingen i den økonomiske syklusen vi har sett mange ganger tidligere, og kommer til å se igjen også i fremtiden. Den globale økonomien er blitt overopphetet etter pandemien, og rentene vil fortsette å øke helt til etterspørselen faller tilstrekkelig til å bremse inflasjonen.

Jeg venter flere indikasjoner på fallende inflasjon de neste to kvartalene

Normalt kreves det en økning i antallet konkurser og høyere arbeidsledighet for å kjøle ned økonomien og for at markedsinnhentingen kan sette fart. Vi er ikke der riktig ennå, men jeg venter flere indikasjoner på fallende inflasjon de neste to kvartalene.

Det er flere optimistiske tegn på at den globale inflasjonen er nær toppen fordi innsatsprisene kjøles ned, og vi vil få se mer positive baseeffekter. De siste inflasjonstallene fra USA i oktober har avtatt noe, til det laveste nivået siden januar. De gode nyhetene er at aksjemarkedene pleier å ligge i forkant av den økonomiske utviklingen, og dermed kan vi få en rekyl på linje med den vi så i 2003 og 2009.

Det er viktig å huske at det siste tiåret etter finanskrisen med lav inflasjon og nær nullrenter har vært unntaket snarere enn regelen. Den amerikanske sentralbanken (Fed) er tydelig fast bestemt på å gjøre hva som helst for å få ned inflasjonen, og det innebærer uunngåelig flere renteøkninger, men kanskje mindre aggressivt enn tidligere.

I Europa har vi en lignende situasjon. Det vil ta lang tid før inflasjonen kommer ned til nivået rundt 2 prosent, men markedet vil reagere positivt om vi ser en periode med prisstabilitet. Vi blir nødt til å venne oss til høyere rentenivåer i fremtiden, men det er ikke nødvendigvis negativt – penger bør koste. Det vil hjelpe kapitalallokeringen ved å omdirigere finansiering fra selskaper som taper penger til de som skaper verdier. Det er positivt for verdibaserte investorer og forvaltere.

Alexandra Morris

Investeringsdirektør i Skagen