STRATEGISK OPPKJØP: Styreleder Thomas Christensen berget makten i Element takket være å trykke nye aksjer til en forretningspartner kun tre dager før den ekstraordinære generalforsamlingen der han skulle skiftes ut. Foto: Anders Horntvedt

Elements kjøp av forretningspartner James Hafts PalCapital med oppgjør i aksjer gjorde at ABO ikke fikk flertall for å kaste styret

Da Alpha Blue Ocean ba om endringer i styret i Element, svarte styrelederen med å kjøpe forretningspartnerens selskap med oppgjør i aksjer slik at ABOs forslag ble stemt ned.

Tre dager før Element-eier Alpha Blue Ocean skulle kaste ut styret i selskapet for å sette inn egne folk, flagget Element-styret oppkjøp av James Hafts selskap PalCapital Ventures. Haft ble i vår leid inn av Element-styret på initiativ fra styreleder Thomas Christensen, og oppkjøpet ble finansiert med å trykke 2,65 millioner nye aksjer i Element.

Aksjetrykkingen endret styrkeforholdet på eiersiden i Element totalt.

Alpha Blue Ocean, som alt annet likt ville vunnet frem i å kaste styret på generalforsamlingen 19. august, led nederlag.

Protokollen fra generalforsamlingen viser 4,1 millioner stemmer for endring av styret og 6,3 millioner stemmer mot. Uten de 2,65 millioner nye aksjene styret utstedte til James Haft, ville ABO vunnet frem med nærmere en halv million stemmers overvekt.

– Ene og alene business

Dermed beholdt Element-styret sine posisjoner takket være aksjene de ga i oppgjør til sin egen konsulent.

– Prosessen med James Haft startet i mai, hvorpå han holdt en presentasjon på kapitalmarkedsdagen i juni om det digitale rommet og hva som skjer innen blockchain. Deretter har vi møttes i ny og ne i en prosess som startet i juni og frem til det nå foreligger en avtale med PalCapital Ventures, sier styreleder Thomas Christensen.

ABO så hvor det bar, og sendte samme dag som oppkjøpet ble flagget en rekke spørsmål til styreleder Christensen og adm. direktør Geir Johansen i Element.

ØNSKET SVAR: Pierre Vannineuse, adm. direktør Alpha Blue Ocean, stilte seg kritisk til oppkjøpet av PalVentures allerede samme dag som det ble børsmeldt. Foto: ABO

Først mandag 26. august, en uke etter generalforsamlingen forelå svaret der Element skriver at Christensen og Haft har kjent hverandre siden 2016 og at selskapet ikke er kjent med at forholdet strekker seg utover å være profesjonelt.

– Det har ene og alene vært business. Vi har møttes på restauranter og barer når jeg har vært i New York. Han var også innom kontoret og hilst på når han har vært i Norge, sier Thomas Christensen til Finansavisen.

– Men dere har ikke vært i bursdager eller ferier sammen?

– Nei, aldri bursdager, bryllup eller noe i nærheten av det. Ikke ferie heller.

Christensen er imidlertid åpen på at det var han som introduserte Haft til Element.

– Jeg ble introdusert til Haft i 2016 via en kollega, og deretter tok det et år før vi hadde mer dialog. Da Element skulle satse digitalt sa jeg til styret at jeg kjente en jeg trodde ville være interessant, og jeg spurte om de ville møte ham. Folk syntes han var interessant, og vi startet samarbeidet.

Da Element skulle satse digitalt sa jeg til styret at jeg kjente en jeg trodde ville være interessant, og jeg spurte om de ville møte ham
Thomas Christensen, styreleder

Styreleder stemte for aksjene

Christensen bekrefter også at Haft ikke selv var til stedet på generalforsamlingen, men at han hadde gitt Christensen instruksjon om å stemme mot forslaget om endring av styret.

Oppkjøpet av PalCapital Ventures med oppgjør i Element-aksjer, som senere ble tungen på vektskålen, ble børsmeldt kun tre dager før den ekstraordinære generalforsamlingen - altså lenge etter at ABO ba om endringer i styret.

– Det kan godt være at de var tungen på vektskålen, men en transaksjon som denne går over lang tid.

– Vi sa klart og tydelig den 6. juni hva vi skulle gjøre, og på ordinær generalforsamling den 29. juni ba vi om fullmakt til å trykke aksjer, sier Christensen.

– Man kan mistenke at dere speedet opp prosessen for at Hafts aksjer skulle gi dere seier på den ekstraordinære generalforsamlingen.

– Det blir dine spekulasjoner.

– Stygge andungen

I tillegg har Element hyret inn Procorp som finansiell rådgiver, et selskap som er eiet 40 prosent av Element-styreleder Christensen samtidig som Christensen både er daglig leder og styreleder i dette selskapet.

– Avtalen med Procorp ble godkjent av generalforsamlingen i Element i 2019. Grunnen til at vi ikke bruker en annen finansiell rådgiver enn Procorp er at Element er den store stygge andungen som ingen andre vil jobbe med. Dessuten er det ikke jeg som gjør jobben i Procorp, men andre i selskapet. I tillegg er kostnaden mye lavere enn med ABG eller Carnegie.

Element er den store stygge andungen som ingen andre vil jobbe med
Thomas Christensen, styreleder

Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også