Putter milliarder av dollar i 5G og fremtidens internett

Cisco-sjef Chuck Robbins, en av verdens mektigste toppledere, lot seg imponere av norsk design. På hjemmebane håper han på en snarlig løsning på konflikten mellom Kina og USA.

I NORGE: Cisco har løftet seg 75 prosent under ledelse av Chuck Robbins siden sommeren 2015. I forrige uke besøkte han utviklingsavdelingen på Lysaker. Foto: Eivind Yggeseth
Digital

I september 2009 var IT-giganten Cisco fast bestemt på å kjøpe det børsnoterte videokonferanseselskapet Tandberg. Budet lød på 17 milliarder kroner og et norsk teknologieventyr så ut til å gå mot slutten.

Teknologien som utvikles her minner i stor grad om bedriftsversjonen av det Apple leverer
Chuck Robbins, konsernsjef og styreleder i Cisco

Ti år senere investerer Cisco fremdeles tungt i teknologimiljøet på Lysaker i Bærum, som i dag er IT-gigantens største utviklingsavdeling i Europa.

Cisco

  • Amerikansk IT-selskap med base i San Jose, California.
  • Etablert i 1984 av to Leonard Bosack og Sandy Lerner, to forskere fra Stanford University.

74.200 ansatte (2018)

  • Cisco har fire forretningsområder; infrastrukturplattformer (rutere, switcher, datasenterprodukter og trådløse produkter), applikasjoner (programvare), sikkerhet og andre produkter, samt tjenester.
  • De tre første utgjør Ciscos produktvirksomhet og står bak cirka 75 prosent av omsetningen.
  • I regnskapsårene fra 2017 til 2019 økte omsetningen i snitt med 4 prosent til 52 milliarder dollar, og fra 2020 til 2021 er det ventet en vekst på litt over 2 prosent til 54 milliarder dollar.

– Teknologien som utvikles her minner i stor grad om bedriftsversjonen av det Apple leverer. Det er nydelig teknologi som er enkel og som bidrar til økt produktivitet hos våre kunder, sier Chuck Robbins, Ciscos konsernsjef og styreleder, til Finansavisen når han besøker norgeskontoret.

Bidrar med milliarder

Programvare innen cybersikkerhet, dataanalyse og skyteknologi preger listen over bedrifter Cisco har kjøpt de seneste årene.

Hos Cisco Norge handler mye fremdeles om utvikling og design av tradisjonelt videokonferanseutstyr, men samtidig pågår det mye programvareutvikling for å hevde seg som et ledende miljø på samhandlingsteknologi. Det satses friskt, og bare i løpet av det seneste året har Cisco økt antall hoder i utviklingsavdelingen i Norge med 10 prosent.

– Det er en stor virksomhet som virkelig vokser raskt og de har en kompetanse og innovasjon som er helt utrolig, sier Robbins.

Cisco-sjefen trekker blant annet frem at teamet som jobber i Norge har vunnet 23 Red Dot Design Award-utmerkelse for industridesign.

– Ingen av de andre delene av selskapet har noensinne vunnet en Red Dot-pris, så vi blir imponert over hva de får til, sier Cisco-sjefen, som for første gang besøker Norge.

Verdt 200 mrd. dollar

Robbins avløste John Chambers som Cisco-sjef sommeren 2015, siden har han hatt stor suksess med å lede det som er et av verdens største selskaper. Børsverdien er i dag cirka 200 milliarder dollar.

Under hans ledelse har Cisco utviklet seg fra et rent hardware-selskap til å satse stadig mer på programvare. Det har heldigvis gitt uttelling på børsen, Cisco-aksjen er opp 75 prosent under Robbins ledelse mot en oppgang på 42 prosent for S&P 500-indeksen i samme periode.

– Hvor viktig er Ciscos utviklingsavdeling her i Oslo for konsernet?

– Dette er en utrolig viktig del av Cisco. Teknologien som utvikles her er kjernen i en mer omfattende produktportefølje som årlig omsetter for flere milliarder dollar og som samtidig kan vise til tosifret vekst, skryter Robbins.

Heftig F&U-budsjett

– De har en unik kompetansen og evne. Kombinert med skandinavisk, minimalistisk tenkning er det viktig at utviklingen skjer her, sier Robbins.

Slik markedet er i dag, så er det trolig flere områder å investere i enn hva vi tar oss råd til

Cisco og Robbins har et årlig forsknings– og utviklingsbudsjett på 6,5 milliarder dollar, eller tett opptil 60 milliarder kroner. Majoriteten av pengene brukes i USA, men Cisco-sjefen trekker frem avdelingene i Storbritannia, Norge, Canada, Sveits og India som satsningsområder.

– Vi investerer naturlig nok en del penger på det vi har her i Oslo, det inkluderer samhandlingsporteføljen og video der vi ser et marked med sterk vekst.

Hovedtyngden av investeringsbudsjettet ligger innenfor IT-sikkerhet, 5G-teknologi samt forenklinger og automatisering ute hos Ciscos kunder, ifølge Robbins. Selskapet har i flere år også hatt fremtidens internett høyt oppe på forsknings– og utviklingsstrategien.

– Neste generasjon internett kommer til å ha gjennomgripende tilkobling mot IoT, høy hastighet i utkanten av infrastrukturen med 5G og innendørs med Wi-Fi 6.

Cisco har de seneste årene åpnet opp API-er for at utviklere kan bygge verdiskapende tjenester på toppen selskapets teknologi.

– I tillegg investerer vi naturlig nok en del i IoT og teknologi som lar kundene utnytte skyinfrastrukturen bedre, sier han og legger til:

– Men slik markedet er i dag, så er det trolig flere områder å investere i enn hva vi tar oss råd til, sier Robbins.

Lang liste med kandidater

Ciscos produktutvikling involverer også tette relasjoner med selskaper som Apple, Google og Amazon.

Men av og til tar selskapet av kassabeholdningen og gjør oppkjøp. I 2019 har Cisco gjort tre oppkjøp og i 2018 var det syv selskaper som ble kjøpt. Det seneste oppkjøpet var amerikanske Acacia Communications, som i sommer ble kjøpt for 2,9 milliarder dollar.

Det ligger en lang rekke ulike vurderinger bak hvert eneste oppkjøp og Cisco-sjefens lederteam har tilgang på en intern gruppe som bruker mye tid på å analysere markedet.

– Vi ser etter alle mulige selskaper som kan gi oss kompetanse i form av mennesker eller teknologi som kan tilføre verdi til et av forretningsområdene vi allerede er involvert i, sier Robbins.

– Ser dere noen aktuelle kandidater i Norge og Norden?

– Teamet vårt har en lang liste med potensielle investeringer over hele verden, de ser alltid på potensielle selskaper.

Ti år med full kraft

Ciscos største inntektskilde er i dag infrastruktur som rutere, switcher og datasenterteknologi, som sørget for nesten 59 prosent av omsetningen i forrige kvartal.

Teknologi er i dag hjertet av alt en virksomhet eller organisasjon forsøker å gjøre, enten det handler om å betjene kundene effektivt eller at offentlig sektor leverer tjenester til innbyggerne på en bedre måte

Robbins navigerer nå selskapet for å ta en sterk posisjon på blant annet 5G, fremtidens internett og Wi-Fi 6.

– Når vi tenker på morgendagens internett, kommer du til å få superrask tilkobling i ytterkanten av nettet via 5G i dagens nettverk, mens inne i for eksempel en produksjonsbedrift, der 5G ikke makter å trenge gjennom, vil Wi-Fi 6 gi den samme effekten.

– Hvilke forventninger har du til markedet fremover?

– Teknologi er i dag hjertet av alt en virksomhet eller organisasjon forsøker å gjøre, enten det handler om å betjene kundene effektivt eller at offentlig sektor leverer tjenester til innbyggerne på en bedre måte.

– Jeg tror at det kommer kortsiktige opp- og nedganger, avhengig av hvordan verdensøkonomien beveger seg, men jeg mener at den teknologiske kraften vil fortsette de neste ti årene. Det gjelder definitivt virksomheter, byer og land. Til og med for noen av de største frivillige organisasjonene i verden, som jobber med FNs bærekraftsmål, er teknologi kjernen i hvordan man skal lykkes med å nå målene.

Robbins er kjent for sitt engasjement for å innføre strengere regler knyttet til personvern. Under sitt norgesbesøk fikk han også mulighet til å diskutere teknologi med digitaliseringsministeren Nikolai Astrup og justisminister Jøran Kallemyr.

– Norge er et av de mest digitaliserte landene i verden og dyktige på å planlegge for fremtiden, enten det handler om klima eller industridesign. Norske politikere er tilbøyelige til å handle, noe som ikke er gitt i andre land. Jeg tror alt ligger til rette for teknologiutvikling som kan eksporteres til andre steder i verden.

cisco
tandberg
Nyheter
Teknologi
Digital