Snuser på oppkjøp i Tyskland

GSGroup har interplanetariske ambisjoner. For å nå dem starter selskapet med oppkjøp i Tyskland.

PÅ KJØPER'N: – Konkret ser er vi nysgjerrige på bedrifter som er langt fremme på sensorer og flåtestyring, sier Espen Virik Ranvik, daglig leder i GSGroup.  Foto: Anders Horntvedt
Digital

SANDEFJORD: Den ambisiøse forretningsplanen til IT-sporingsselskapet GSGroup står formulert på en rollup i inngangspartiet til bedriftens hovedkontor: 

2025: GSGroup har tatt posisjonen som det ledende IoT-selskapet i verden.

2030: Elon Musk og SpaceX trygler GSGroup om hjelp til å spore sine selvkjørende Teslaer på Mars. 

– Den siste ambisjonen er nok mest for spøk. Men det er viktig å sette seg noen mål man må anstrenge seg for å nå, sier Espen Virik Ranvik (44), daglig leder i GSGroup.
Selskapet startet i 1992 med et egenutviklet system for å spore og gjenfinne stjålne båter og personbiler.

Vi er over gjennomsnittet gode på å fange data
Espen Virik Ranvik, GSGroup

I dag har selskapet en produktportefølje som består av flere merkevarer: Handyman, Smartday og Guard Systems. 

Søk og gjenfinning av biler er fortsatt en tjeneste, men GSGroup tilbyr også tjenester som flåtestyring, temperaturkontroll, mobil ordrehåndtering og et system som dokumenterer bruken av bygninger. 

GSGroup har flere enn 17.000 kunder, med Porsche, Sony, Carlsberg, BMW, Posten, Statens vegvesen, Avinor, PostNord og DB Schenker som noen av dem.

– Over gjennomsnittet gode

– Vi er over gjennomsnittet gode på å fange data. Det er den røde tråden i det vi driver med, men enda viktigere er det å gjøre dataene tilgjengelig slik at sluttbrukeren kan dra nytte av dem, sier Virik Ranvik. 

Hovedkontoret ligger tre kilometer fra Sandefjord Lufthavn Torp, og har datterselskaper i ni europeiske land med til sammen 210 ansatte. 

IKKE PÅ MARS ENNÅ: En Tesla Model X på det norske snaufjellet. Foto: Håkon Sæbø

Siden 2013 er omsetningen tredoblet. 
Det største bykset kom i 2014, da selskapet kjøpte Oslo-selskapet ePocket Solutions for 74 millioner kroner fra Amesto Group og Silar. 

Da var ePocket Solutions blitt markedsleder i Norge, Sverige og Danmark med mobile software-løsninger for entreprenør- og serviceselskaper.

Kom fra Deloitte og ISS

– Dette var det første oppkjøpet selskapet gjorde, og jeg ble hentet inn for å lede gjennomføringen av fusjonen, sier Virik Ranvik. Da kom han fra en stilling som senior manager i Deloitte.

KONSULENTBRANSJE OG VASK: Espen Virik Ranvik kom fra en stilling som senior manager i Deloitte. Tidligere har han vært i ledergruppen i ISS i Norge. Foto: Anders Horntvedt


Tidligere har han vært i ledergruppen i ISS i Norge, der han var ansvarlig for 3.300 ansatte innenfor renhold, kantine, bygg og veidrift. Han er utdannet siviløkonom og har tidligere vært i og Cap Gemini.
Siden 2014 har resultatmarginen variert mellom 7,2 og minus 1,9 prosent. I fjor ble resultatet minus 915.000 kroner før skatt. Underskuddet kom etter at lønnsutgiftene ifjor økte med 17 millioner kroner, avskrivningene med 5 millioner kroner og finanskostnadene med 7 millioner kroner. 

– EBITDA ser bra ut, men vi fikk en valutasmell som var vanskelig å unngå. Det viktigste for oss er at underliggende drift er god, og det er den, sier Virik Ranvik.
– 2019 vil bli mye bedre. Vi regner med å omsette for 250 millioner kroner og ha betydelig bedre lønnsomhet. 

GSGroup

(Mill. kr)20182017
Driftsinntekter213,8193,1
Driftsresultat8,210,9
Resultat før skatt−0,98,9
Årsresultat−6,41,6
Eiere: Fritz Rieber (75,5 %), Jan Åge Rønnestad (5,5 %), Roy Widar Furulund (3,8 %), Aage Vidar Børresen (3,3 %), andre (11,9 %).

Fire oppkjøp på fem år

GSGroup har gjennomført fire oppkjøp de seneste fem årene. 

  • ePocket (2014)
  • MyFleet i Ungarn (2015)
  • Paikanan i Finland (2016)
  • Care4All/Flextrack (2018) i Danmark

– Gjennom disse oppkjøpene har GSGroup fått tilført omsetning på over 120 millioner kroner, sier Virik Ranvik. 

Fremover er planen å vokse: Via partnere, gjennom eget salgsapparat og gjennom oppkjøp. 

I Tyskland er selskapet allerede på plass med 18 ansatte fordelt på Dortmund og Hamburg.
– Dette er viktige knutepunkter for oss fordi vi har veldig tro på Tyskland. Hamburg er hjertet i all transport og logistikk i Europa. Vi ønsker å få fotfeste i en stor, europeisk økonomi, og det innebærer at vi bør finner aktører som matcher oss, sier Virik Ranvik. 

Teknologi, salg og distribusjon

– Vi er nysgjerrige på bedrifter som er langt fremme på sensorer og flåtestyring, men vi er også ute etter å få et større fotavtrykk på salg og distribusjon, legger han til.
Det meste av oppkjøpet i 2014 ble finansiert ved å hente mer kapital hos hovedeieren, som er Rieber-familien gjennom investeringsselskapet Atlantis Vest. 

Fritz Thorkil Rieber er rangert som den 206. rikeste i Norge, med en formue på 1,4 milliarder kroner. 

INVESTOR: Fritz Rieber. Familien er god for 1,4 milliarder kroner som stammer fra salget av Rieber & Søn til Orkla. Foto: Siv Dolmen

Formuen stammer fra salget av matvareselskapet Rieber & Søn til Orkla i 2013.
Ifølge Kapital gjør også familien direkte investeringer i selskaper i vekstfasen og har i dag en portefølje på ti selskaper der de opptrer som aktiv eier. 

Nest største eier i GSGroup er Jan Åge Rønnestad (71), tidligere partner i Accenture. Han pensjonerte seg i 2001 etter å ha solgt seg ut av selskapet.
– Dere har interplanetariske ambisjoner. Tar dere en stopp innom Oslo Børs på veien dit?

– Vi er svært fornøyde med å ha Atlantis Vest som majoritetseier i GSGroup, og slik håper jeg det fortsetter, varer Virik Ranvik. 

sandefjord
vestfold
it
rieber
Nyheter
Digital