Lager Bloomberg for unoterte

Gründerne i Enin har hentet 7 millioner kroner. Nå skal systemet deres få mer lys inn i underskogen av norske små og mellomstore bedrifter.

TAR SMB-INNSIKT UT I VERDEN: – I løpet av 2020 ekspanderer vi til Danmark og de øvrige nordiske landene, og deretter kommer Storbritannia, sier gründer André C. Andersen i Enin. Til høyre medgründer Paul I. Huse. Foto: Anders Horntvedt
Digital

– Om børsnoterte selskaper ligger det mye informasjon tilgjengelig, og hensikten med Bloomberg-terminalen er å samle alt ett sted. Vi ønsker å være som Bloomberg, bare for unoterte selskaper, sier André C. Andersen, én av to gründere i Enin.

Enin står for Entity Insight, og gründerselskapet har til hensikt å effektivisere arbeidet i banker og andre finansinstitusjoner ved hjelp av kunstig intelligens og åpne data.

Det ligger mye informasjon ute på nett, men de fleste klarer ikke prosessere informasjonen og sette den i sammenheng
André C. Andersen, gründer i Enin

Programvareproduktene deres er laget for å assistere risikoanalytikere, compliance og salgsfolk i finans med å få bedre oversikt over bedriftskundene.

Aker Brygge-startup

Andersen og medgründeren Paul I. Huse ble kjent med hverandre i 2008, da de studerte ved NTNU.

Enin

(Mill. kr)2019 (prognose)2018
Driftsinntekter0,30,1
Driftsresultat-−1,9
Resultat før skatt−2,4−1,9
Årsresultat-−1,9

Etter at studier industriell økonomi og teknologiledelse var unnagjort, jobbet de sammen som konsulenter i det finske konsulentselskapet Affecto.

Mens risikomodeller for kraftmarkedet var temaet for Huses masteroppgave, laget Andersen en aksjerobot for automatisert børshandel basert på kunstig intelligens.

– Jeg så at det var store muligheter for å koble økonomisk informasjon med tekstanalyse. Der lå opprinnelsen til Enin. Det ligger mye informasjon ute på nett, men de fleste klarer ikke prosessere informasjonen og sette den i sammenheng. Det er her kunstig intelligens kommer inn, sier Andersen. 

I 2017 ble Affecto kjøpt opp av den franske IT-giganten CGI. Året før var Huse og Andersen i gang med Enin på fulltid.

I dag har Enin seks ansatte, og selskapet holder hus i inkubatoren Arkwright X på Aker Brygge. Konsulentselskapet Arkwright pluss ansatte har også investert i selskapet i to omganger.

Astrup, Rokseth, Øgreid

Selskapet har hatt tre emisjonsrunder, og har siden starten hatt en pen stigning i verdien på selskapet. I 2017 var selskapet verdsatt til 2,5 millioner kroner. I 2018 var verdien 12 millioner kroner, og i desember 2019 hentet gründerne 7 millioner kroner til en prising på 30 millioner kroner før kapitalen kom inn, eller 37 etterpå.

Eiere i Enin

NavnProsentandelVerdi*
Paul I. Huse32,712,1
André C. Andersen32,712,1
Halvor Øgreid (Verket Investering)5,82,1
Morten Hansen Østli (Arkwright Norway)5,42,0
Fintech Angels I4,51,7
Halvor Øgreid (Trunkfish Capital)2,71,0
Morten Hansen Østli (Arkwright Inkubator Invest 5).2,20,8
Erling Astrup2,20,8
Christian Rokseth1,60,6
Knut Axel Ugland1,10,4
Andre9,23,4
Sum100,037,0

* Forutsatt verdsetting på 37 millioner kroner

Det verdsetter gründerne aksjeposter til 12,1 millioner kroner hver. Verdien av gründernes Enin-aksjer er femtendoblet siden 2017.

Blant investorene finner vi:

* Erling Astrup, tidligere corporate-sjef i SEB Enskilda og mellomleder i JP Morgan og UBS i London. Nå adm. direktør i Nordic Corporate Bank.

INVESTOR: Erling Astrup, Nordic Corporate Bank Foto: Andreas Klemsdal

* Christian Rokseth, smarttelefongründer i Pixavi, som ifølge DN ble solgt til tyske Bartec for rundt 200 millioner kroner.

INVESTOR: Christian Rokseth. Foto: Startupmatcher

* Halvor Øgreid, som styrer pengebingen i Øgreid-familien. Kapital har verdsatt familiens formue til 1,75 milliarder kroner.

INVESTOR: Halvor Øgreid. Foto: NTB Scanpix

– Det morsomme er at vi får inn brukere som investorer fordi de liker og har tro på programvareproduktet vårt. Erling Astrup investerte for eksempel i Enin etter å ha sett produktet vårt.

Finanstoppen sitter nå på Enin-aksjer for rundt 800.000 kroner.

– Bruker elementer fra Brønnøysund

Enin tilbyr tre ulike produkter for kundeinnsikt, risikoovervåkning og trendanalyse. Disse er rettet mot separate bransjer som finans og PR. 

– Hva skiller produktene deres fra portaler som proff.no og Purehelp?

– Brønnøysund-registrene er en viktig kilde for oss, og deler av løsningen ligner på proff.no. Vi bruker også data fra Bisnode og fra mediedatabaser, men det viktigste er at vi fokuserer mer på ferdig innsikt enn på datakildene, sier Huse.

– Purehelp gir en grei oversikt over bedriften i en statisk nåtilstand. Problemet er at bedrifter ikke er statiske. Det gir langt større verdi for brukeren å se bedriften i en kontekst, legger Andersen til.

Planlegger internasjonal ekspansjon

Gründerne planlegger å bruke den ferske egenkapitalen til skalering i form av salg, markedsføring i Norge samt å ta produktet til flere land.

– Vi vokser i Norge først. I løpet av 2020 ekspanderer vi til Danmark og de øvrige nordiske landene, og deretter kommer Storbritannia.

Så langt er det blitt investert 10,8 millioner kroner i selskapet. Frem til sommeren 2018 jobbet de to gründerne dessuten uten å ta ut lønn.

– Når skal dere tjene penger?

– Hvis vi vil, kan vi komme i balanse i løpet av 2020, men det er naturlig å gi mer gass. I starten av 2021 vil vi trolig trenge en ny emisjonsrunde for å ekspandere ytterligere. 2023 er nok et mer sannsynlig svar, men det avhenger av ambisjonene for salg og ekspansjon, svarer Huse.

Enin
André C. Andersen
Paul I. Huse
Affecto
cgi
Christian Rokseth
arkwright
fintech angels
morten hansen østli
Nyheter
Digital
Finans