Gründer Stian Rustad er sikker på at 24SevenOffice vil tjene på coronakrisen

Stian Rustads 24SevenOffice har falt 50 prosent i børskrakket. – Vi vokste i finanskrisen og vi vil vokse nå også, sier han.

TJENER PÅ KRISE: - Jeg tror at folk kommer til å se at vi vil være lønnsomme gjennom hele denne krisen. Ikke mange bedrifter vil kunne si det. Da vil folk forstå soliditeten i forretningsmodellen vårStian Rustad i 24SevenOffice. Foto: Eivind Yggeseth

– Det er åpenbart nå hvordan alle må jobbe mer utenfra. Den muligheten vil være helt nødvendig for bedriftene i alle mulige krisetider. Det handler både om å kunne bytte kontor og kunne arbeide hjemmefra, sier 24SevenOffice-gründer Stian Rustad.

Han bygget opp det skybaserte økonomistyringsselskapet som i dag er børsnotert i Stockholm. Etter en eventyrlig opptur har aksjen falt fra 27 til 13,50. Rustads aksjeverdier har falt fra 375 til 187 millioner.

Vi vil være lønnsomme gjennom hele denne krisen
Stian Rustad

– Overrasket

– Det er naturlig at også 24SevenOffice faller. Når noen tvinges til å selge merkes det på vår kurs når folk prøver å sikre seg cash. Jeg er overrasket over at aksjen ikke har falt mer, sier Rustad.

– Men jeg tror at folk kommer til å se at vi vil være lønnsomme gjennom hele denne krisen. Ikke mange bedrifter vil kunne si det. Da vil folk forstå soliditeten i forretningsmodellen vår og få enda kraftigere fart tilbake. Hvis ikke det skjer vil jeg bli enda mer overrasket, sier gründeren.

– Vi vokste gjennom finanskrisen fordi folk måtte jobbe mer effektivt. Det tror jeg igjen. Den andre driveren er at man må kunne jobbe hjemmefra. Det handler ikke bare økonomisystemer.

Halvparten av regnskapsførerne i USA jobber fortsatt med installert programvare. De får et kjempeproblem nå
Stian Rustad

– Et kjempeproblem

Rustad har ingen formelle roller i 24SevenOffice Scandinavia etter at han flyttet til USA for å bygge opp virksomheten der med seg selv som hovedeier og 24SevenOffice som aksjonær.

– Vi vokser som bare det i USA, og har ikke merket noe av krisen til tross for at det er lockdown i New York.

– Halvparten av regnskapsførerne i USA jobber fortsatt med installert programvare. De får et kjempeproblem nå, og jeg vil tro man har samme problem i Norge.

Han har nettopp flyttet hjem et halvår for å utvikle nye prosjekter i Norge, men skal tilbake til USA til høsten. Kursfallet i aksjen bekymrer ham lite.

– Frem til den dagen jeg skal selge holder jeg meg til realverdiene. 

– Nå har styret i 24SevenOffice bestemt å fokusere på lønnsomhet fremfor vekst, og det er jeg enig i selv om vi likevel kommer til å vokse betydelig, sier han.

Risiko i eiendom

– Jeg blir overrasket hvis 24SevenOffice får nedgang i salget, men NHO sier at 30 prosent av bedriftene får likviditetsproblemer. Når det gjelder våre kunder vil vi merke det, men våre kunder er ikke de som typisk må permittere mest, slik som restaurant, eiendom, reiseliv og store produksjonsbedrifter samt logistikk og butikk. Vi har mest kunder blant konsulenter, IT-selskaper, kompetanseindustri og regnskapsbedrifter.

Nå vil han flytte nordmenns investeringer til kunnskapsbedriftene som er kunder hos ham.

– Jeg er interessert i hva investorer investerer i. Mange går i eiendom uten å se risikoen der og i reiseliv - som hoteller. Vi bør investere mer i teknologi, medisin, bioteknologi og kunstig intelligens. Det ser man nå når folk mister pengene sine i hoteller, olje og cruise.

På Kapitals liste over Norges rikeste er det dog nettopp slike bransjer som har gjort folk rike, mens man skal særdeles langt ned for å finne noen fra Rustads anbefalinger.