Jan Grønbech fra Google satser på IT-selskapet Rayvn. Der er Investinor og Anders Hvide inne fra før

Rett før coronaviruset hentet IT-selskapet Rayvn 10 millioner i fersk investorkapital. De pengene trengs nå.

TROR PÅ NORSK KRISE-IT: – Det er behov for produktet i de aller fleste bedrifter, sier Jan Grønbech, tidligere sjef for Google Norge. Foto: NTB Scanpix
Digital

– Rayvn adresserer et enormt marked. Det er behov for produktet i de aller fleste bedrifter, og Rayvn hjelper organisasjoner med å komme gjennom veldig vanskelige situasjoner og potensielt redde liv, sier Jan Grønbech, som i 14 år var sjef for Google i Norge.

I slutten av februar gjorde Grønbech sin første private investering etter at han ga seg i det amerikanske søkemotorfirmaet.

Han jobber med flere ulike gründerselskaper, og har gått inn med en halv million kroner i krise-IT-selskapet Rayvn, som hevder å ha laget et brukervennlig og intuitivt system for krisehåndtering.

Da hentet selskapet 10 millioner kroner til en verdsetting på 80 millioner kroner før kapitalen kom inn.

Selger skybasert programvare

Rayvn utvikler og selger et skybasert programvareprodukt som har samme navn som firmaet. Systemet støtter organisasjoner i å håndtere kritiske hendelser slik at de kommer tilbake til normal operasjon så raskt som mulig.

Bedriften ble startet av programvareselskapet Enovate og beredskapsselskapet Total Safety i 2016. Året etter forlot Henrik von Schlanbusch jobben som teknologiansvarlig i Enovate for å bli daglig leder i Rayvn, mens Erik Skaara kom fra Total Safety.

JOBBER SELV PÅ HJEMMEKONTOR: – Når en kritisk hendelse oppstår, sender det fort en organisasjon ut i kaos, sier Henrik von Schlanbusch, daglig leder i Rayvn. Foto: Rayvn

Tidligere har Schlanbusch startet Enovate, Enovate Test, Flexite!Fire, Kursporten og Barnehagemix sammen med medgründer Øyvind Meistad.

– Kan fort bli kaos

– Når en kritisk hendelse oppstår, sender det fort en organisasjon ut i kaos. Informasjonsbehovet er ekstremt, samtidig som en selv sitter på veldig fragmentert informasjon. Dette fører til at rykter og spekulasjoner spres fort, som igjen ofte fører til at dårlige eller direkte farlige beslutninger blir fattet, hevder Schlanbusch.

Når en kritisk hendelse oppstår, er tanken at man bruker Rayvn til å varsle og mobilisere interne og eksterne ressurser som kriseledelse, industrivern, forsikringsselskap, kommunikasjonsteam, HR, leger og helsearbeidere, sikkerhetspersonale, konsernledelse og styre.

Disse får da tilgang til en portal på mobil eller web, der loggføring, sjekklister og prosedyrer blir samlet, pluss at sanntidsinformasjon om hendelsen blir delt.

– Dermed skapes det et felles situasjonsbilde mellom aktørene. Det er helt avgjørende å ha mens en hendelse pågår, sier Erik Skaara, leder for ettermarked i Rayvn.

– Enormt behov for dokumentasjon

Men det er spesielt i etterkant av hendelsen det lønner seg å ha hatt orden i sysakene, påpeker Schlanbusch.

– Da er dokumentasjonsbehovet enormt. Man skal rapportere til ledelse, myndigheter, tilsyn og forsikringsselskap. Uten et velfungerende system i bunn er det en enormt tidkrevende jobb å samle eposter, SMS-er, postitlapper og annet for å gjenskape hvordan hendelsen utviklet seg, hevder Schlanbusch.

– Med vår løsning kan ledelsen ta ut fullstendig dokumentasjon i løpet av sekunder. Man får det man trenger for å kunne gjenskape hendelsesforløpet og beslutningsgrunnlaget man hadde til enhver tid, legger han til.

Bedriften hevder å ha sterke referansekunder i flere bransjer, med hovedtyngden innenfor shipping, energi, akvakultur og annen industri.

Av sikkerhetshensyn vil imidlertid ikke Rayvn gå ut med navn på kundene.

Hentet 10 millioner kroner

Ved siden av innskuddet fra Grønbech kommer vekstkapitalen primært fra eksisterende investorer, med statlige Investinor og tidligere Pareto-megler Anders Hvide som største bidragsytere.

Rayvn

(Mill. kr)2019 (prognose)2018
Driftsinntekter3,810,1
Driftsresultat−15,0−0,1
Resultat før skatt−15,1−0,2
Årsresultat−15,1−0,2
Eiere: Enovate (31,4 %), Total Safety Holding (23,3 %), Investinor (8,3 %), Anders Hvide (6,3 %), Bifrost Capital Partners (4,5 %), Momentum (4,4 %), andre (22,0 %).

Daglig leder bemerker at 6,5 millioner kroner av inntektene i 2018 skyldes omgjøring av et konvertibelt lån fra Salcon, bedriftens tidligere eier.

Emisjonen kom i grevens tid før coronaviruset slo til.

I 2019 vokste selskapets repeterende inntekter med rundt 10 prosent fra kvartal til kvartal. Til sammenligning var veksten hele 26 prosent i første kvartal sammenlignet med fjerde kvartal 2019.

– Antallet nye kunder i mars er nesten tre ganger så høyt som i februar. I tillegg har vi en del oppsalg på eksisterende kunder som trenger systemet i flere deler av sine organisasjoner. Samtidig er markedsføringskostnadene våre redusert til et minimum, fastslår Schlanbusch.

– Kvaliteten på de kundehenvendelsene og salgene som kommer inn i disse dager, er veldig interessant. Vi snakker om store sentralbanker, deler av det offentlige Norge, og hele bransjer som vil bruke Rayvn. I tillegg kommer IT-giganter som ønsker å være distribusjonspartner, sier Hilde Støle Pettersen, styremedlem og partner i investeringsselskapet Momentum, som er på eiersiden i Rayvn.

– Selskapet kan stå på terskelen til virkelig å ta av, med effektive skaleringsmodeller for videre salg. Verden våkner og ser at beredskap må høyt på agendaen, legger hun til.

– Hadde ikke tid til å se

Schlanbusch beskriver at coronaeffekten var brutal for Rayvn i begynnelsen.

– Over natten ble alle våre potensielle kjøpere opptatt med krisehåndtering og hadde ikke tid til å se på verktøy for krisehåndtering. Men etterhvert har tendensen snudd. Veldig mange har sett at verktøyet vårt trengs nå, understreker Schlanbusch.

Jan Grønbech
Google
Rayvn
Henrik von Schlanbusch
Erik Skaara
Enovate
Total Safety
investinor
Anders Hvide