Kapret superinvestor – startet pitch i lunsjkøen

IT-gründerne fra Skype, Supercell og F-Secure gjør sin første investering i Norge. Nå satser de 12 millioner pengene på AI-startupen Strise.

FYLLER OPP KONTOEN: – Vi hadde tatt et valg om at vi ønsker å hente penger fra en internasjonal investor, både på grunn av nettverket utenfor Norge og størrelsen på fondet, sier Marit Rødevand, daglig leder i Strise. Foto: Andreas Alexander Turau/Strise
Digital

– Vi investerer utelukkende i selskaper der vi ser potensial for en internasjonal suksesshistorie med over 100 millioner euro i årlig omsetning. Strise er intet unntak, fastslår Paavo Räisänen, investeringsdirektør i investeringsselskapet Maki.vc.

INVESTOR OG FERSK STRISE-STYRELEDER: Paavo Räisänen, investeringsdirektør i Maki.vc. Foto: Maki.vc

Maki.vc har base i den finske hovedstaden Helsingfors, og forvalter et fond på 80 millioner euro, der 87 prosent kommer fra private kilder.

Blant investorene i fondet er suksessrike gründere som har startet og solgt IT-selskaper som Supercell, Small Giant Games, F-Secure og Skype.

I tillegg kommer velstående, forvaltere av familieformuer og institusjonelle investorer.

Selskapet gjør nå sin første investering i Norge, og det er i AI-startupen Strise.

Finansavisen skrev sist om selskapet i desember 2019, da Kahoot-stjernen Johan Brand gikk inn i Strise med et beløp i hundretusenkronersklassen.

Investerer og tar styreverv

Maki.vc går inn med 12 millioner kroner i emisjonen, og Räisänen går inn som styreleder i Strise.

GÅR GJENNOM FORMALITETENE: Daglig leder Marit Rødevand, investor Paavo Räisänen og medgründer Sigve Søråsen ble enige om detaljene og lukket emisjonen i februar. Foto: Andreas Alexander Turau/Strise

Det finske venture-miljøet får følge av:

  • Tidligfaseinvestor Henrik Langeland.
  • Tim Bolte, som tidligere har vært konserndirektør i den tyske IT-giganten SAP.
  • Johan Brand har allerede investert i Strise, og øker innsatsen i selskapet. 
  • Det gjør også Farmhouse Capital, som styres av Anne Worsøe og Martin Hauge. Farmhouse overtok i fjor tidligfaseporteføljen til Bakken & Bæck Invest.

Emisjonen i Strise er på 13,4 milllioner kroner til sammen, så det innebærer at de andre investorene gikk inn med mindre beløp.

Prisingen vil ikke partene si noe om, men gitt størrelsen på investeringen og verdivurderingen av selskaper i tilsvarende fase, ligger den trolig mellom 50 og 80 millioner kroner.

Bedriften har 18 ansatte. Selskapet omsatte for tre millioner kroner i 2018, og ønsker ikke å si noe om tallene for 2019 eller nivået på de repeterende programvare inntektene.

Strise

(Mill. kr)20182017
Driftsinntekter3,24,2
Driftsresultat−0,8−1,1
Resultat før skatt−0,8−1,1
Årsresultat−0,8−1,1
Eiere ved inngangen til 2019: Marit Rødevand (23,8 %), Sigve Søråsen (23,8 %), Patrick Skjennum (23,8 %), Skyfall Ventures (8,1 %), Northern Farmhouse Capital (5,8 %), Sigurd Berglann (4,4 %), øvrige (10,3 %).

– Like enkelt som Facebook

Strise retter seg mot bedriftsmarkedet, og har utviklet en plattform som skal gjøre det lettere for sluttbrukeren å håndtere forretningskritiske spørsmål knyttet til prioritering av kunder, compliance- og kredittrisiko, samt ESG.

– Det finnes mange som lager store plattformer for kunstig intelligens (AI, red. anm.), men et stort problem med dem er at de er skrevet for utviklere, sier Rødevand.

– Vi mener det å begynne med AI skal være like enkelt som å begynne med Facebook. På samme måten som du legger inn vennelisten og interessene dine, legger brukerne av Strise inn kundene og hvilke oppgaver som skal løses. Så begynner magien å skje når systemet vårt blir tatt i bruk, og vi bearbeider den tilgjengelige informasjonen, legger hun til.

–  Begynte å pitche i køen

Transaksjonen kom i stand etter at Marit Rødevand og Paavo Räisänen møttes på gründerkonferansen Slush i november.

– Den første samtalen fant sted over en lunsj. Marit begynte å pitche selskapet da vi sto i kø for å forsyne oss med dumplings, skriver Räisänen i en epost til Finansavisen.

Investeringsfondet gjennomførte flere møter i løpet av desember, og en due diligence-prosess i januar. Investeringen ble sluttført i februar, men har ikke vært offentlig kjent før nå.

PÅ BESØK HOS STRISE: Paavo Räisänen og Tim Bolte på besøk i Trondheim i forbindelse med første styremøte i mars. Foto: Andreas Alexander Turau/Strise

Rødevand legger til at hun var målrettet da hun dro til konferansen i Finland, og at hun og venture-toppen hadde utvekslet noen meldinger på forhånd.

– Slush er det beste stedet for å treffe internasjonale investorer i Norden. Vi hadde tatt et valg om at vi ønsker å hente penger fra en internasjonal investor, både på grunn av nettverket utenfor Norge og størrelsen på fondet. Det er bra å ha med noen med dype lommer som tenker langsiktig. 

– Hvilke hindringer står Strise overfor de kommende årene?

– Store selskaper har tidvis en lang beslutningsprosess. Strise må finne en måte for å korte ned salgssyklusen mest mulig. Nøkkelen her er å sikre at produktet skaper umiddelbar nytte for brukeren, og at forventningene blir overoppfylt allerede ved første bruk, svarer Räisänen.

– For øyeblikket er resultatene gode, men vi må bare fortsette å innovere fordi konkurransen vil tilta, legger han til.

Maki.vc
johan brand
Tim Bolte
kahoot!
marit rødevand
strise
Paavo Räisänen
Farmhouse Capital
Anne Worsøe
Martin Hauge
slush
emisjon
Nyheter
Digital