Fra 0 til 75 millioner på to år

Daro Navaratnam cashet inn 55 millioner kroner da han solgte sitt forrige gründerselskap. Hans nye er verdsatt til 75 millioner etter bare to års drift.

DRØMMER OM MILLIARDPRISING: – Drømmen er selvfølgelig status som enhjørning, sier Daro Navaratnam (37), gründer i Dintero. Foto: Anders Horntvedt
Digital

– Om fem år skal vi være en sterk og etablert aktør på betalingsformidling i Europa. Vi har satt høye mål for verdsettelsen, som er det man blir målt på. Drømmen er selvfølgelig status som enhjørning, sier Daro Navaratnam (37), gründer i Dintero.

Enhjørning er betegnelsen på et privateiet gründerselskap som er verdsatt til én milliard dollar før børsnotering eller oppkjøp.

Det er et definisjonsspørsmål om Norge har hatt noen slike, men Sverige har hatt flere: Klarna, Northvolt, Spotify, Skype og iZettle.

Klarna er imidlertid definert som en klar konkurrent på betalingsformidling, som er det Dintero driver med.

Utfordrer store konkurrenter

Ideen med Dintero er å tilby en betalingsløsning for fysiske butikker og nett, kombinert med løsninger for kundeinnsikt og lojalitet.

– Forbrukeren bestemmer om han skal betale med kort, Vipps eller faktura med delbetaling. Vi gjør det mulig for butikken å tilby disse løsningene. Butikkeieren kan konsentrere seg om å drive butikken, mens vi håndterer betalingen, reklamerer han.

– Klarna har tatt mye av dette markedet, men de prøver å sluse forbrukerne over på faktura, legger han til.

Adyen er en annen, stor aktør på samme felt. 

Selskapet har en markedsverdi på rundt 280 milliarder kroner på Amsterdam-børsen.

Betalingsformidling er også kjernevirksomhet i internasjonale selskaper som Nets, Visa, Mastercard og PayPal.

Dintero startet i 2018, og har Skeidar, Staples, Instabank og Europris på kundelisten.

– Store selskaper tilbyr gjerne komplekse løsninger. Små og mellomstore bedrifter setter derimot pris på enkelhet, og det hjelper at vi er en norsk aktør, sier han.

Cashet ut 55 millioner kroner

Navaratnam er oppvokst på Averøya i Møre og Romsdal og har studert ved NTNU.

Han har jobbet med fintech og betalingsformidling i 10–15 år. I 2009 startet han og tre kolleger dSafe, som var en digital plattform for å hjelpe selgere med å analysere salgs- og kundedata.

Etter seks år ble selskapet kjøpt opp av svenske Bambora. To år senere ble Bambora kjøpt av betalingskjempen Ingenico.

Dintero

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter2,61,7
Driftsresultat−2,5−0,9
Resultat før skatt−2,5−0,9
Årsresultat−2,5−0,9

Eiere: Ansatte (86 %), Cofounder (5,1 %), Johan Reinsli (3,7 %), Freddy Haraldsen (1,6 %), andre (3,6 %).

Etter disse transaksjonene kunne Navaratnam hente ut rundt 55 millioner kroner for salget, fremgår det av regnskapet i holdingselskapet hans, Hitek.

Priset til 75 millioner kroner

For øyeblikket har Dintero åtte ansatte, og selskapet holder til i Forskingsparken i Oslo. Planen er å skalere opp organisasjonen i Norge, samtidig som bedriften kommer i gang i Sverige.

SKAL FORENKLE BETALING: – Butikkeieren kan konsentrere seg om å drive butikken, mens vi håndterer betalingen, reklamerer Daro Navaratnam i Dintero. Foto: Anders Horntvedt

I januar hentet selskapet 8,8 millioner kroner til en verdsettelse på 75 millioner kroner før emisjonskapitalen kom inn.

Venturefondet CoFounder i Trondheim gikk inn med fire millioner kroner i emisjonen.

INVESTOR: Rune Bjerke i venturefondet CoFounder. Foto: CoFounder

– Vi mener Dintero er Nordens mest spennende selskap i betalingsbransjen. Vi kjenner og har stor tro på Daro som gründer fra tidligere, fastslår Rune Bjerke (50), partner i CoFounder.

Ny styreleder og investor i Dintero er Johan Reinsli (59), som har jobbet med betalinger siden 1987, blant annet for Mastercard i Brussel og DNB. Han har også styreerfaring fra børsnoterte og private selskaper i rundt ti land.

INVESTOR OG STYRELEDER: Johan Reinsli. Foto: Rocketreach

Freddy Haraldsen (56) er en annen privat investor som er kommet inn. Han jobbet i Nets fra 1997 til 2016, og var norgessjef i konsernet fra 2014 til 2017.

Skal hente inntil 100 millioner

Forutsatt at selskapet lykkes med milepælene er planen å hente mellom 50 og 100 millioner kroner våren 2021.

INVESTOR: Freddy Haraldsen. Foto: Datek

– Hvilke mørke skyer ser du i horisonten?

– Det er en bransje preget av konkurranse, og det kommer nye løsninger hele tiden. Vi er opptatt av å reagere raskt, og det er enklere når man er liten. Tilgang på kapital er en annen risikofaktor, men vi har hele tiden vært opptatt av å være lønnsomme, sier han.