FHI sletter alle data fra appen Smittestopp

Folkehelseinstituttet har fått varsel om midlertidig forbud mot datainnsamling i Smittestopp fra Datatilsynet. De er sterkt uenige i avgjørelsen.

SMITTESTOPP: App lansert av Folkehelseinstituttet. Foto: NTB Scanpix
Digital

– Vi er ikke enige i Datatilsynets vurdering, men ser oss nå nødt til å slette alle data og sette arbeidet på pause som følge av varselet, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg på instituttets hjemmeside.

Fra tirsdag stoppes datainnsamlingen i appen. Persondata lagret i den sentrale databasen vil bli slettet så snart som mulig.

– Vi svekker med dette en viktig del av vår beredskap mot økt smittespredning, fordi vi taper tid til utvikling og testing av appen. Vi får samtidig redusert evne til å bekjempe smittespredningen som pågår nå. Pandemien er ikke over, legger Stoltenberg til.

Folkehelseinstituttet har frist til 23. juni til å svare Datatilsynet. Foreløpig har innsamling av data i Smittestopp-appen kun vært testet i tre kommuner, og det lave antallet smittede personer har gjort det vanskelig å teste om Smittestopp varsler de som reelt kan ha vært utsatt for smitte.

Appen har blitt lastet ned 1,6 millioner ganger, og har nesten 600.000 aktive brukere som deler data med FHI, ifølge tall fra 3. juni. FHI anbefaler folk å beholde appen på telefonen.

(©NTB)

folkehelseinstituttet
fhi
smittestopp-appen
Nyheter
Digital