Har tapt 60 millioner på mobilsikring

Cupp Computing lover å sikre mobiltelefoner og nettbrett mot hacking, men for investorene har selskapet vært et tapssluk.

– LEDENDE PÅ SITT FELT: Cupp Computing regnes seg som ledende på teknologi innenfor portable innretninger og Internet of Things (IoT). Foto: Dreamstime
Digital

Sterk sikkerhetsekspertise basert på ledende teknologi fra Israel, robust patentportefølje og en attraktiv, skalérbar forretningsmodell.

Slik beskriver selskapet Cupp Computing seg selv.

Selskapet har vært aktivt siden 2005, og har hentet inn rundt 60 millioner fra investorer som har fått til mye før, men regnskapene i selskapet bærer ikke preg av noe økonomisk gjennombrudd.

Siden starten har selskapet hentet inn rundt 61,4 millioner kroner i kapital fra investorene. Det udekkede tapet er på 60,5 millioner, viser regnskapet for 2019.

Cupp Computing ble opprinnelig stiftet i Bergen i 2005, og har nå kontor i Stortingsgata i Oslo.

Profilerte investorer

Blant investorene i Cupp Computing er:

* Svein Anders Tunheim. Én av gründerne i Trondheim-selskapet Chipcon, som ble solgt til Texas Instruments for nesten 1,4 milliarder kroner i 2006. Det ga de tre gründerne rundt 130 millioner kroner hver i kontanter.

INVESTOR: Svein Anders Tunheim. Foto: Svein Anders Tunheim

* Privatinvestor Halvor Svartdal.

Investorer i Cupp Computing

AksjonærPerson bakEierandel
Hektor/VindeggenHalvor Torsøn Svartdal14,6
VallenusSvein Anders Tunheim11,4
PalamedesPål Solberg10,3
Hathon HoldingHalgrim Thon9,6
Bergen VentureCarl-Fredrik Joys9,0
Erik ChristoffersenErik Christoffersen5,1
PositronChristian Bryn4,4
C&G InvestGeir Lie4,1
HeringHans Olav Torsen3,4
Geir LieGeir Lie2,8
Andre25,3
Sum100,0

* Halgrim Thon. Nevø til eiendomsinvestor Olav Thon. Han startet for seg selv etter å ha jobbet i onkelens selskap i 32 år. Kapital har verdsatt formuen hans til 1,6 milliarder kroner, og det gjør ham til Norges 197. rikeste person.

INVESTOR: Halgrim Thon. Foto: Eivind Yggeseth

* Hans Olav Torsen. Styreleder og gründer i Akobo Minerals, et gullselskap som han vil ta på børs innen år er omme. Han har tidligere tatt Seatex og Roxar på børs, og han har vært seniorpartner i såkornkapitalselskapet Proventure Seed.

Ledende på portable innretninger

Selskapet beskriver seg som ledende på teknologi innenfor portable innretninger og Internet of Things (IoT).

«Cupp er i stand til å utføre sikkerhetsfunksjoner som ikke er tilgjengelig for host-prosessoren på smarttelefonen, nettbrett eller IoT-innretningen», står det på selskapets nettsider.

Der fortelles det også at trusselen fra malware, spyware og adware er alvorlig, og at brukerens kontakter og øvrige innhold på telefonen eller brettet ligger klarer til høstes for alle som har vilje og evne.

«For bedriften handler risikoen også om at forretningskritisk informasjon eller kundedata kan havne på avveie», står det.

Selskapet hevder på sin side å kunne integrere hardware, software og elementer fra skyen på en unik måte. Resultatet er en velfylt «security stack» som ikke påvirker innretningens ytelse.

Opprinnelig ble selskapet startet med et helt annet formål.

I 2010 kunne Bergens Tidende fortelle at Cupp Computing fikk Hordaland fylkeskommunes oppfinnerpris på 75.000 kroner, i tillegg til diplom og blomster.

Det fikk selskapet for en oppfinnelse som kunne redusere strømforbruket i datamaskiner med 90 prosent.

Satset i Israel

To år senere penset imidlertid selskapet inn på et annet spor.

I 2012 kjøpte Cupp Computing immaterielle rettigheter og øvrige eiendeler fra det Tel Aviv-baserte selskapet Yoggie Security.

Cupp Computing

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter3,92,8
Driftsresultat−0,2−2,1
Resultat før skatt−0,2−2,2
Årsresultat−0,2−2,2

I dag har selskapet kontorer i amerikanske Silicon Valley i tillegg til den israelske teknologimetropolen.

I 2014 skjøt Innovasjon Norge inn over 13,5 millioner i Cupp Computing.

– Det er en spennende teknologi, og vi håper at de klarer å slå gjennom kommersielt, uttalte etatens Hordaland-direktør Nina Broch Mathisen til Bergensavisen.

– Ingen IT-sjefer ser helt hvordan de skal løse sikkerhetstrusselen mot smarttelefoner, men vi har faktisk løsningen, sa medeier Carl-Fredrik Joys i Cupp Computing.

To år selskapet senere selskapet leverte et horribelt underskudd på 30 millioner kroner. Det året skrev styret i årsberetningen at strategien var å kommersialisere den patenterte teknologien og generere inntekter gjennom lisenser.

VIL IKKE BIDRA: Cupp Computing har forretningsadresse i denne bygården i Oslo sentrum, men aktiviteten i selskapet foregår primært i USA og Israel. Foto: Anders Horntvedt

Daglig leder Christian Bryn ønsker ikke å bidra til omtalen av Cupp Computing.

– Selskapet har ingen større aktivitet i Norge og det er ikke naturlig å stille opp i en slik sammenheng, skriver han i en epost til Finansavisen.

cupp computing
Christian Bryn
innovasjon norge
Yoggie Security
hans olav torsen
halgrim thon
Halvor Svartdal
Svein Anders Tunheim
Nyheter
Digital