Investinor, MP Pensjon og Orkla går inn i Farmforce med Grethe Viksaas og Anne Jorun Aas

Verdsettingen av bondeteknologiselskapet Farmforce har gått fra 20 til 60 millioner kroner siden 2018. Nå henter selskaper 35 millioner kroner.

HENTET 35 MILLIONER KRONER: – Vi er fornøyde med å få inn solide og langsiktige investorer som ser potensialet i Farmforce, og er villige til å være med oss videre, sier styreleder Grethe Viksaas (til venstre).  Foto: Anders Horntvedt
Digital

Cargill, Kellogg's, McCormick, Diageo og Tradin Organic er noen av selskapene agritech-myggen Farmforce har på kundelisten.

Farmforce digitaliserer informasjonen om avlinger fra småbønder i utviklingsland. 

Kundene er kjøpere av avlinger, og programvaren gjør sporbarhet mulig ned til den enkelte bonde og jorde. Hensikten er å sikre bærekraftig produksjon og gi bønder tilgang til markedet.

Bare tre år etter stiftelsen av selskapet brukes produktet til å håndtere over 500.000 bønder i 30 land.

Fra 20 til 60 millioner kroner

Nå henter selskapet kapital til å vokse: 10 millioner kroner hver fra MP Pensjon og Orklas venture-arm, og 15 millioner kroner fra det statlige investeringsselskapet Investinor.

Emisjonen på til sammen 35 millioner kroner verdsetter selskapet til 60 millioner kroner før kapitalen er kommet inn.

– Det er en verdsetting både eksisterende og nye aksjonærer er fornøyde med. Vi er fornøyde med å få inn solide og langsiktige investorer som ser potensialet i Farmforce, og er villige til å være med oss videre, sier styreleder Grethe Viksaas.

Dagens verdsetting er en pen økning fra oktober 2018. Da kom Tharald Nustads venture-miljø Katapult inn på eiersiden til en verdsetting på rundt 20 millioner kroner.

Katapult er imidlertid ikke med i denne emisjonen. 

Før sommeren flyttet også Farmforce ut fra Katapult-miljøet i Kongens gate i Oslo og inn i SEB Scale Center, som holder til på Aker Brygge.

– Vi har fått veldig god hjelp av SEB til mange ting, og vi får låne fine kontorlokaler av dem, sier Viksaas.

Fra 2000 til 2018 jobbet Viksaas med å bygge opp IT-selskapet Basefarm, som for to år side ble solgt til franske Orange.

Ved siden av engasjementet i Farmforce er hun styremedlem i børsselskapene Crayon og Polight. Hun er også styreleder i Norsk Regnesentral.

– Får mer krefter

Farmforce startet som et prosjekt i en stiftelse for bærekraftig landbruk hos det sveitsiske biotekselskapet Syngenta.

Primus motor for Farmforce var IT-gründer Knut Jørstad. Han var Viksaas’ samboer frem til han døde i fjor etter et års sykdom.

De seneste to årene har Viksaas vært tungt involvert i Farmforce, det meste av tiden som styreleder.

Allerede sitter 17 ansatte fordelt på kontorer i fem verdensdeler: Bangkok, Nairobi, Guatemala, Köln, London og Oslo.

Emisjonskapitalen på 35 millioner kroner skal brukes til vekst. Farmforce-appen brukes allerede av en halv millioner småbønder. Innen utgangen av 2025 er målet 20 millioner.

For småbøndene er bruken gratis – de betalende kundene er selskapene som har bøndene som underleverandører.

– Strategien vår har handlet om fortsatt vekst med dagens store, internasjonale kunder, og det har vi lykkes med. Nå får vi mer krefter til å håndtere veksten og bemanne opp organisasjonen, sier Anne Jorun Aas, daglig leder i Farmforce.

Hun har doktorgrad i kjernefysikk. Før hun begynte i Farmforce våren 2019 jobbet hun syv år som konsulent i McKinsey, fem år i Scatec Solar, og deretter var hun selvstendig konsulent innenfor bærekraft og konkurransekraft.

– Kan nå en halv milliard bønder

Investeringsdirektørene Patrick Sandahl og Arne Hørløck i Investinor har fulgt Farmforce i lengre tid.

– Vi ser på Farmforce som et meget spennende selskap med et meget godt team, gode eiere og en unik kundebase man kan vokse på. Potensielt er markedet på 500 millioner småbønder, sier Sandahl.

Han understreker at Investinor vil gjøre gode investeringer som også oppfyller FNs bærekraftsmål.

Farmforce

(Mill. kr)20192018
Driftsinntekter8,97,8
Driftsresultat−5,6−8,8
Resultat før skatt−5,7−9,0
Årsresultat−5,7−9,0
Eiere etter transaksjonen: Grethe Viksaas (20,6 %), Investinor (15,8 %), Anders Olav Ellefsrud (13,3 %), MP Pensjon (10,5 %), Orkla Venture (10,5 %), Anne Jorun Aas (8,8 %), andre (20,5 %).

– Ingen selskaper vi har sett på hittil kan bidra så direkte med hensyn til sporbarhet av mat, reduksjon av svinn i verdikjeden og dermed økt inntekt for småbøndene, sier Sandahl.

Løsningen vil i tillegg være et læringsverktøy for bøndene slik at de kan effektivisere driften, redusere bruken av kjemikalier, og ikke minst øke omsetningen for hver enkelt, legger han til.

orkla
orkla venture
mp pensjon
investinor
Patrick Sandahl
farmforce
Grethe Viksaas
katapult
Anne Jorun Aas
Nyheter
Digital