Triton-topp har handlelisten klar

Acando-veteran Sven Ivar Mørch har en sentral rolle i Tritons bud på svenske HiQ. Hvis kjøpet lykkes, har han handlelisten for Norge klar.

HAR HANDLELISTEN KLAR: – Skal man bygge en nordisk plattform, er det opplagt at man også skal inn i det norske markedet, sier Sven Ivar Mørch, industrirådgiver for Triton. Foto: Anders Horntvedt
Digital

– Da jeg var norgessjef og visekonsernsjef i Acando var det tre konsulentselskaper på Stockholm-børsen som var førende på sine felt. De tre var Acando, KnowIt og HiQ. Men det var HiQ som var selve rockestjernene. 

– De har de beste marginene, og er rett og slett et utrolig kult selskap, sier Sven Ivar Mørch (53), tidligere topp i IT-selskapet Acando.

I april 2019 ble det klart at kanadiske CGI hadde fått over 90 prosent av aksjene i Acando, som var børsnotert i Stockholm.

Den canadiske IT-giganten la 4,3 milliarder kroner på bordet for det svenske konsulentselskapet, som i 2018 omsatte for rundt en halv milliard kroner i Norge.

Ble overflødig etter oppkjøp

Da CGI skulle overta og integrere Acando, ble det samtidig klart at Mørch ville bli overflødig i sin forrige jobb.

Finansavisen fortalte i slutten av april at Mørch og flere andre Acando-topper nå jobber sammen i et annet selskap: Aztek.

Men det er ikke her Mørch bruker mesteparten av tiden sin.

– Jeg bruker bare 30–40 prosent av arbeidskapasiteten min på Aztek, sier han.

Mest tid bruker Mørch på et engasjement som industrirådgiver for Triton, et nordeuropeisk private equity-selskap som har base i Stockholm.

Det spennende med dette oppkjøpet er ønsket om å bygge en nordeuropeisk, ledende IT-aktør
Sven Ivar Mørch, industrirådgiver for Triton

Triton har for øyeblikket fem norske selskaper i porteføljen, men ingen av dem i IT-sektoren.

* Møbelprodusenten Flokk.

* Markedsanalyseselskapet Norstat.

* Oljeserviceselskapene Deep Ocean og Cubility.

* Belysningsselskapet Glamox.

– Har fulgt HiQ tett

– Triton har ønsket å gå inn i vår industri, og HiQ er ett av casene som Triton har fulgt tett. Først og fremst er vi imponert over medarbeiderne, som er meget kompetente, sier Mørch.

HiQ beskrives som et spesialisert konsulentselskap innenfor IT-løsninger. Selskapet leverer innenfor kommunikasjon, programvare, applikasjoner, digital kommunikasjon, markedsføring, og forretningsskritiske systemer på det nordiske markedet.

I slutten av august la Triton frem et bud som priser HiQ til 3,9 milliarder kroner. Triton ønsker å kjøpe minst 70 prosent av aksjene. Hvis Triton oppnår over 90 prosent andel, kan HiQ bli tatt av børs.

Budfristen går ut 1. oktober, og så langt har budet fått blandet mottagelse, om man skal tro Dagens Industri.

Handelsbanken-analytiker Erik Elander uttaler at Triton er en «perfect match» for HiQ, og anbefaler aksjonærene å si ja til budet. SEB er på sin side usikker på om tilbudet fra Triton er høyt nok, og spekulerer i at private equity-selskapet kan komme til å høyne.

Storaksjonær Öhman Fonder påpeker at budet ikke var forankret hos dem på forhånd, og har uttalt at budet ikke gjenspeiler selskapets kapasitet om man ser noen år frem i tid.

– Opplagt å gå inn i Norge

– Det spennende med dette oppkjøpet er ønsket om å bygge en nordeuropeisk, ledende IT-aktør. Skal man bygge en nordisk plattform, er det opplagt at man også skal inn i det norske markedet. Triton har en klar vekstplan. Det innebærer oppkjøp, og i den sammenhengen har jeg en rolle, sier Mørch.

– Hvilket selskaper vil Triton og HiQ se etter?

– Triton har en shortlist på interessante selskaper i det norske markedet allerede. 

– Jeg kan ikke nevne navn, men det er innenfor HiQs verdikjede fra innovasjon og leading edge teknologi til design og kommunikasjon, svarer han.

– Det er en sweet spot i markedet for det selskapet som evner å bistå kundene med å se mulighetene i disruptiv teknologi og innovere i et ekstremt hurtig endrende konkurranseutsatt marked, legger han til.

– Hva hvis kjøpet ikke går gjennom?

– Da fortsetter vi å jobbe på andre måter, svarer han.

Han opplyser at han ble kontaktet av Triton kort tid etter at han sluttet i Acando. Han er ikke formelt ansatt i Triton, men har et betalt engasjement som konsulent.

JOBBER FOR PRIVATE EQUITY: – Triton har en klar vekstplan. Det innebærer oppkjøp, og i den sammenhengen har jeg en rolle, sier Sven Ivar industrirådgiver for Triton. Foto: Anders Horntvedt

Før han var med og solgte Abeo til i Acando i 2007 var han leder for Mind Norge, som han solgte til ErgoGroup.

Han er utdannet cand. mag. fra Universitet i Oslo og har tilleggsutdanning fra Handelshøyskolen BI.