Skal ta Europa etter firedobling i Norge

Private equity-selskapet Longship har gått tungt inn velferdsteknologileverandøren Sensio. Etter tredobling av omsetningen på to år vil selskapet ut i verden.

SKAL UT MED NORSK TEKNOLOGI: – Det er store muligheter til å bygge distribusjon i Nord-Europa, enten organisk eller gjennom oppkjøp, sier Ole Johan Anstensrud, daglig leder i Sensio. Til høyre styreleder og Longship-topp Kai Jordahl. Foto: Anders Horntvedt
Digital

– Sensio har et enormt vekstpotensial. Bare ved å levere på de kontraktene og rammeavtalene vi har i dag, kan vi doble eller tredoble omsetningen, sier Ole Johan Anstensrud, adm. direktør i Sensio.

Sensio startet i 2009, har røtter i smarthusbransjen, og er i ferd med å slå seg opp som en betydelig leverandør av velferdsteknologi. 

Private equity-selskapet Longship gikk inn som hovedeier i 2018. Siden da har Sensio gjort flere oppkjøp. Selskapet omsatte for 48 millioner kroner i 2018. 

Sensio Holding

(Mill. kr)2020 (prognose)2019
Driftsinntekter184140,1
Driftsresultat-−3,0
Resultat før skatt2−4,2
Årsresultat-−8,7
Eiere: Longship (69,5 %), Tore Alf Nilsen (7,6 %), William Ronnie Holm (7,6 %), Gard Hubred Sveen (7,6 %), Sensio Manco (5,3 %), andre (2,5 %).

I år nærmer selskapets omsetning seg 200 millioner kroner. Det innebærer at selskapet er nesten firedoblet på to år.

– Økende behov

Selskapet deler det det gjør i fire områder:

* Trygghetsalarmer og varslingssystemer til hjemmeboende med tilhørende programvare.

* Varslingssystemer for institusjoner med tilhørende programvare.

* Samhandlingsverktøy og prosesstøtte for kommunale pleietjenester: Ren programvareløsning

* Stemmeforsterkning og lydutjevning

Styreleder er Kai Jordahl, som er managing partner i private equity-selskapet Longship.

Longship ble startet i 2015, da flere nøkkelpersoner fra CapMan brøt ut og dannet sitt eget, nye private equity-miljø.

Longship har tre milliarder kroner under forvaltning, og har for tiden åtte selskaper i porteføljen.

Ifølge Jordahl er det ingen rød tråd i porteføljen, men selskapet investerer typisk i gründerdrevne selskaper med behov for mer kraft og kapital for å akselerere veksten.

– Vi kjenner helsesektoren veldig godt, og vi ser at det er økende behov for omsorgsteknologi. Det er stadig økende behov for omsorgstjenester, og sektoren er nødt til å ta i bruk ny teknologi for å håndtere veksten, sier Jordahl.

– Norge er et fantastisk land å komme fra når det gjelder velferdsteknologi. Myndighetene har uttalt at vi skal satse på dette. Så teknologien er god, men problemet er at hjemmemarkedet er lite, sier Anstensrud.

Han har bakgrunn som ingeniør, og har tidligere jobbet som salgssjef i Microsoft og vært daglig leder i Bisnode og Infocare.

– Mange lager duppedingser

Ideen er at Sensio kan bli selskapet som nettopp eksporterer noe av denne teknologien. Selskapet ble nevnt i en artikkel tidligere i høst, da Arendal-selskapet Meshtech snakket om sitt milliardpotensial innenfor sensorer som blant annet leveres til Sensio.

Jordahl understreker at de er fornøyde med Meshtech-sensorene, men at tanken med Sensio er å være hardware-uavhengig.

– Duppedingser er det mange som lager. Problemet for kommunene er at de ikke vet hvordan de skal integrere dem til sitt bruk, sier Jordahl.

Siden Longship kom inn i 2018 har selskapet kjøpt selskapene Vestfold Audio, Safemate, Safecall, Careto og IKOS.

Snuser på Nord-Europa

Idéen nå er at Sensio sitter på gode produkter med vekstpotensial, og at det nå gjelder å komme seg ut å selge.

Bortimot 100 prosent av de løpende inntektene kommer fra Norge. Første steg ut i verden er å styrke seg i nabolandene.

– Vi er allerede i gang i Danmark med Safecall-produktet vårt. Vi har mye igjen å gjøre i Norden, men vi kan ikke utelukke at vi også kan gå utenfor det. Det er store muligheter til å bygge distribusjon i Nord-Europa, enten organisk eller gjennom oppkjøp, sier Anstensrud.

– Vi har egentlig et luksusproblem. Vi har de beste lydsystemene i verden for taleproblemer. Hele verden trenger disse produktene. Nå er spørsmålet hvilken rekkefølge vi skal ta markedene i, sier han.

– Vurderer dere børsnotering?

– Vi har gått inn med stor tyngde i Sensio, og kommer til å satse på selskapet i fullt monn fremover. Deretter har vi en pragmatisk holdning til hva som skjer fremover, svarer Jordahl.