Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF)
frem boligpristall for mars, og disse viste en oppgang på 0,8 prosent fra februar, mens de sesongjustert var opp 0,5 prosent. Eneboliger var vinnerne, med 1,1 prosent oppgang. Leiligheter steg 0,8 prosent, mens delte boliger - rekkehus og halvparter av tomannsboliger, la på seg 0,4 prosent.- Dette er tredje måneden på rad med en positiv trend, og det er gledelig å se at boligmarkedet lever sitt eget litt liv, i forhold til behovene folk har, sier Magne Blindheim, partner og faglig leder hos Eie Eiendomsmegling i Bogstadveien til HegnarOnline (bildet). Han er også styremedlem i EFF.- Vi ser flere på visning, men det tar lenger tid å selge. Markedet er helt klart mer selektivt, og det er et sunnhetstegn. Noen blir skuffet. Trenden med bomber i borettslagsleiligheter med høy fellesgjeld er ikke ferdig, og vil ikke snu uansett hvor positivt det er i andre deler av boligmarkedet, legger han til. Blindheim peker på at det vil komme mye ut på markedet de neste helgene, og det markedet trenger er ifølge den faglige lederen både eneboliger og rekkehus. Et søk på finn.no viser at 101 eneboliger er til salgs i Oslo akkurat nå. Det er ikke mye.- Kjøperne får da mer å velge mellom, men det gir mer dynamikk i markedet. Når det har roet seg, kommer den normale kjøperen tilbake. Stadig flere har, etter anbefalinger fra meglere, solgt før de kjøper. Dette har skapt et vakuum i markedet, men disse skal nå forhåpentlig ut å kjøpe igjen, holder Blindheim frem overfor HegnarOnline.Både DnB Nor og Nordea har kommet med renteøkninger den siste tiden. Har rentene blitt en "snakkis" på visningene igjen?- Norges Bank har hatt 14 renteøkninger siden sommeren 2005, så denne siste endringen tror jeg ikke betyr noe fra eller til. De dette betyr noe for, er førstegangskjøperne og eierne av borettslagsleiligheter med høy fellesgjeld. Men i sum betyr det selvfølgelig noe. To prosent på én million er jo penger det også - det er derfor markedet har blitt mer selektivt, svarer Blindheim. Han peker på at den sterke oppgangen i husleieprisene har fått folk til å kjøpe for utleie igjen. Her mener han det er mulig å gjøre gode kjøp fremover.- Innenfor ring 2 får du leid ut en 1-roms på 25 kvadratmeter med god standard for rundt 7.500 kroner måneden. Da lønner det seg å kjøpe for utleie, avslutter han overfor HegnarOnline.