- Boligsmellen blir ikke like stor nå

- Nedturen i boligmarkedet blir ikke like lang og smertefull som forrige gang, sier Odd Kalsnes til HegnarOnline.

Partner i Privatmegleren Aveny, Odd Kalsnes. Foto: Finansavisen

- Mange tror at boligmarkedet knakk først i fjor høst. Men det er halvannet år siden vi var på toppen, sier partner Odd Kalsnes i Privatmegleren Aveny til HegnarOnline.- Lettere å velge bortDen erfarne megleren synes det er mye i dagens boligmarked som er likt med nedgangsperioden 1989-92.- Det vi først og fremst ser, er at folk lettere velger bort objekter der ikke alt stemmer. Leiligheter som har "alt" blir fortsatt solgt, og prisfallet er relativt lite, sier han. Leiligheter med "alt" har ifølge Kalsnes parkering, heis, peis, rolig beliggenhet og balkong vendt mot sydvest.- Raskere salg i januarKalsnes karakteriserer besøket på visningene i årets første helg som "ganske bra", men tror ikke dette er et tegn på at vi vil få se en prisoppgang - som tradisjonelt er tilfellet i januar.- I perioder etter ferie og høytid blir det gjerne mer aktivitet. Vi vil nok få se raskere omsetninger og at kjøpere og selgere finner hverandre lettere. Videre hjelper det selvfølgelig med rentenedgang, men jeg tror ikke på noe prisoppgang, sier advokaten.- For de som skal selge i løpet av de neste månedene, gjelder det å være kjapp på avtrekkeren nå, tror han.- Ikke så lang og smertefull nedtur nåKalsnes tror videre at nedgangsperioden vi er inne i nå ikke blir like lang og smertefull som for 16-20 år siden.- Syklusen blir ikke like lang nå, og nedsiden er mindre. Vi har selvfølgelig sett en del tvangssalg som har økt prisfallet, men jeg tror ikke vi får så mange som ved forrige nedtur. Husholdningene er ikke i nærheten av å ha den samme belåningsgraden nå som på slutten av 80-tallet, da mange lånte over 100 prosent av boligens verdi.- Dessuten var renten mye høyere den gang, avslutter han overfor HegnarOnline.