Boligene med lav ligningsverdi

Ifølge SSB har dyre boliger gjennomgående en lavere relativ ligningsverdi enn de billigere boligene.

Publisert 1. april 2009 kl. 10.35
Oppdatert 15. des. 2013 klokken 15.59
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 151 ord
Boliger til salgs - Foto: Scanpix
Dyre boliger har gjennomgående en lavere relativ ligningsverdi enn de billigere boligene, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.For boliger med salgssum over tre millioner kroner utgjør ligningsverdien i gjennomsnitt 14 prosent av salgssummen. Denne andelen er 32 prosent for boliger med salgssum under én million kroner.Ifølge SSB hadde 37 prosent av boligene omsatt i 2007 en ligningsverdi som var lavere enn 15 prosent av salgssummen. Tilsvarende hadde 18 prosent av boligene en ligningsverdi som var høyere enn 30 prosent av salgssummen. Det er små forskjeller mellom eneboliger, småhus og blokkleiligheter når det gjelder relativ ligningsverdi.
Lavest i Oslo og Bærum
SSB skriver videre at i Oslo og Bærum utgjør ligningsverdien av omsatte boliger i gjennomsnitt 13 prosent av salgssummen. For de andre storbyene Bergen, Trondheim og Stavanger, er den tilsvarende andelen i gjennomsnitt 18 prosent. Akershus utenom Bærum og resten av landet har en andel på henholdsvis 20 og 23 prosent av salgssummen.