Boligboble forlenger krisen

Problemer i boligmarkedet forlenger den økonomiske krisen i Danmark.

Foto: Scanpix

Problemer i boligmarkedet forlenger den økonomiske krisen i Danmark. Boligboblen som er i ferd med å sprekke, kan koste 25.000 arbeidsplasser, sier danske økonomer ifølge avisen Politiken.Danskene må forberede seg på store budsjettunderskudd og lav økonomisk vekst i årene framover. Årsaken er boblen i boligmarkedet, som med regjeringens hjelp ble blåst opp i årene fram mot 2007, het det på København-avisens nettsider fredag.Beregninger som bankselskapet Nordea har gjort for Politiken viser at denne boblen fører til at rundt 25.000 arbeidsplasser gå tapt. Disse jobbene kunne vært reddet, hvis ikke det danske boligmarkedet var rammet av en av verdens verste prisbobler, het det videre.- Hvis man hadde unngått denne overopphetingen, ville krisen vært mindre alvorlig. Omfanget kunne kanskje vært redusert til to tredeler av det det har nå, sier Nordeas sjeføkonom Helge Pedersen.Flere andre økonomer bekrefter at boligboblen har vært en hard belastning på resten av den danske samfunnsøkonomien. Lavere økonomisk vekst og underskudd på de offentlige budsjettene gjør det vanskeligere å komme seg ut av problemene, blir det sagt. (©NTB)