Hva skjer om du glemmer å sende inn boligskjema?

Fredag 15. oktober er fristen for å sende inn opplysninger om boligen din til Skatteetaten. Nå kommer nye viktige opplysninger, men bare for de som ikke har levert ennå.

Foto: SINTEF Byggforsk
Næringseiendom

To dager før fristen gikk ut for rapportering av boligstørrelsen til Skatteetaten var det 55 prosent som hadde levert skjemaet, men hva skjer med de som glemmer fristen?Det er ikke så farlig om du glemmer fristen for å levere inn opplysningene om areal på P-ROM (er alt som kan defineres som oppholdsrom i boligen) eller boareal (BOA), som er en eldre arealbetegnelse.Fristen er bare viktig om man ønsker at opplysningene skal komme inn tidsnok til at det skal bli tatt hensyn til ved beregning av skattetrekket for 2011, skriver Skattetaten på nett. Det betyr at om man ikke tror det har noe å si for skatteprosentene eller tabelltrekket, er ikke fristen viktig.Endelig fristDen endelige fristen er heller ikke før fristen for levering av selvangivelsen. Det er først etter at fristen for leveringen av selvangivelsen at det kan begynne å bli litt spennende, for da kan Skatteetaten fastsette likningsverdien ved skjønn, opplyses det.Det er heller ikke innført noen sanksjoner mot dem som ikke sender inn selve skjemaet innen fristen.- Men dersom de ikke sender inn opplysningene innen 1. februar neste år, kan de ikke regne med å få skatteoppgjøret i juni, sier avdelingsdirektør Sandberg. Skattedirektoratet.Han opplyser at Skatteetaten vil foreta kontroller for å sjekke oppgavene folk gir, men vil ikke gå inn på hvordan dette skal gjøres.Trenger du å måle opp? Mange sliter kanskje med oppmålingen, men det er ikke alle som må måle opp boligen sin. Mange har har areal på enten P-ROM eller BOA i ferdigattester, salgsoppgaver eller taksdokumenter. Da er det bare å slå opp i disse så har man tallet, men det kan kanskje være greit å sjekke om de stemmer.Nå opplyser for eksempel etaten at blant annet garderobeskap og garderom ikke skal med i rapporteringen. For mange kan det fort bli 10 - 20 kvadratmeter mindre.Og for de som lurer på hva som menes med oppholdsrom oppgir Skatteetaten at du kan trekke fra garasje, fyrrom, søppelrom, teknisk rom, matkjeller, potetkjeller, uinnredet kjellerrom, garderoberom, boder, oppbevaringsrom, lagerrom, kott og uinnredet loft.Rom for kommunikasjon/gang, inklusive trapp mellom S-ROM (uansett innredning og hvor mye de er påkostet) kan også trekkes fra.Les mer om hva som inngår i boligens P-ROM og BOA

Nyheter
Personlig økonomi