Har boligprisene nådd toppen?

Etter januar-hoppet var boligprisene snublende nær toppen. Og det pleier å stige i februar også.

Publisert 28. feb. 2011 kl. 16.40
Oppdatert 31. mars 2011 klokken 14.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 388 ord
Første bud på toppleiligheten i "bortgjemt" del av Oslo klinket inn hele 300.000 over prisantydning.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) legger i morgen frem prisstatistikk for boligmarkedet i februar.Pleier å stige i februar I sin invitasjon til pressekonferanse spør NEF/EFF om årets andre måned var like sterk som februar tidligere år.I februar i fjor steg boligprisene 0,4 prosent, mens de justert for sesongvariasjoner imidlertid falt 1,2 prosent. I 2009 var prisoppgangen på 2,7 prosent fra januar, mens den sesongjustert var 1,9 prosent.I februar 2008 steg prisene 0,9 prosent nominelt, og 0,4 prosent sesongjustert.Slik gikk det i januar i år Boligprisene steg 4,3 prosent fra desember til januar, mens de sesongjustert steg 0,9 prosent. Januar-prisene lå 7,6 prosent over nivået i tilsvarende måned i fjor.Boligprisene var 9,7 prosent høyere enn i den forrige toppmåneden, august 2007. Inflasjonsjustert var de imidlertid fortsatt 0,9 prosent lavere, men ny topp nærmer seg. Kanskje kom den i februar?Frykter ingen boligboble NEF-leder Christian V. Dreyer sa til HegnarOnline i kjølvannet av januar-tallene at han ikke frykter en boligboble.- En 12-måneders vekst på 7,6 prosent er ikke bobletendenser. Vi er ikke der nå, men med et så lite varelager kan det bli skummelt. Dog er jeg ganske sikker på at vi får ut mer for salg fremover.Konsulent Torunn Julie Kielland i Econ Pöyry, som står bak boligprisstatistikken, sa til HegnarOnline at frykten for boligboble har lagt seg blant folk etter at tall lagt frem i dag viste et jevnt godt nyboligsalg, særlig av dyre og sjønære enheter.Les også: - Er ikke så redde for boligboble lenger- Markedet blir fullstendig støvsugd Dreyer var for en måned siden bekymret for det lille varelageret i boligmarkedet, og pekte på at én av fire boliger som lå ute i slutten av januar ble lagt ut i løpet av måneden.- Jeg kan ikke huske å ha sett en så liten andel nyheter i markedet, sa han.Og begrensningene på tilbudssiden så ut til å fortsette i februar, iallfall blant leiligheter i hovedstaden.- Tilbudet er veldig lite, og vi er vel 40-50 prosent short på leiligheter. Det gjør noe med objektene som blir lagt ut. Markedet blir fullstendig støvsugd, sa partner Stian Pøhner hos Nordvik & Partners til HegnarOnline i forrige uke.Da hadde han solgt en 3/4-roms toppleilighet i Rosteds gate på Fredensborg for 3,6 millioner kroner, 400.000 over prisantydning. Første bud kom da inn hele 300.000 over prisantydning.Les også: - Markedet blir fullstendig støvsugd