Det finnes mye flott eiendom i Norge. Øvre Toso Gård, som Camilla Sem i Advokatene Sem og Johnsen snart legger ut for salg på Jevnaker, må vi si føyer seg inn i denne kategorien.- Jeg kaller den for "Lille Maihaugen", sier Sem til HegnarOnline.
Vakker hage og arkitekturArtikkelen fortsetter under bildet.Fred. Olsens enke overtokArtikkelen fortsetter under bildet.Prislapp: 12,5 millionerArtikkelen fortsetter under bildet.- Salget kan ta litt tid
Advokaten trekker først og fremst frem den vakre arkitekturen, og utearealene på ca. 5,5 mål preges av at gården i 1850 ble bebodd av Norge første slottsgartner, som også anla hage på Skaugum Gård i Asker.Flere av eiendommens store trær ble plantet på denne tiden, med frø importert fra Amerika.Gården med utsikt over Randsfjorden og Jevnaker er full av historie. Den har røtter fra 1300-tallet, men ble lagt øde i nesten 300 år etter Svartedauens herjinger. I årene 1903-1906 foretok sognepresten i Norderhov en større ombygging av eiendommen. Han trengte et sted for å avholde selskapeligheter - som det fortsatt går historier om.Sidebygningen og låven på gården, i senempire-stil, er fortsatt som de fremsto etter denne ombygningen. I 1934 ble Øvre Toso Gård overtatt av enken etter reder Fred. Olsen, som døde året før. Hun ville bruke eiendommen som sommerbolig, og engasjerte den kjente borgerskapsarkitekten Ole Landmark, som tegnet hovedhuset i den nyklassisistiske stilen slik det fremstår i dag.I 1943, da tyske styrker inntok Thorbjørnrud - direktørboligen på Hadeland Glassverk, flyttet Fru Signe Berg inn på Øvre Toso. Hun bodde der til sin død i 1968, men rørte ikke noe på gården - en av hovedårsakene til at eiendommen er i såpass original forfatning.Gården er bevaringsverdig, og er Sefrak-registrert hos riskantikvaren som et kulturminne.- Dagens eiere, som kjøpte for ca. 10 år siden, har sett det som sin hovedoppgave å tilpasse eiendommen til original stil, og har lagt en del ressurser ned i dette, sier Sem, og trekker frem det deilige kjøkkenet og den gode atmosfæren.- Dette er ingen mastodont, men en hyggelig, stilfull og herskapelig villa med veldig idyllisk beliggenhet, fortsetter advokaten. Verditaksten på Øvre Toso Gård er satt til 12,5 millioner kroner. Eiendommen har bygningsmasse på 675 kvadratmeter (brutto), med P-rom (hovedbygg og sidebygg) på 518 kvadratmeter. I tillegg kommer en låve på 215 kvadratmeter brutto, samt et stabbur fra 1700-tallet på 30 kvadratmeter.- Her er ingen gårdsdrift i dag. Ellers inneholder låven tre hestebokser, men hestene følger ikke med, sier Sem til HegnarOnline.Toso ligger øst for Jevnaker sentrum, og fra gården er det også kort vei til marka og Toso barneskole- Jevnaker er en levende bygd, og det er ikke langt fra Kistefos, heller, skyter advokaten inn.Jevnaker ligger for øvrig 67 kilometer nordvest for Oslo, og ca. 12 kilometer nordøst for Hønefoss.12,5 millioner kroner for en eiendom i Jevnaker er ikke hverdagskost?- Nei. Den kan finne sin kjøper med en gang, og det kan ta litt tid. Eiendommen har flerbruksmulighet. Moren til selger bor i dag i en av de tre leilighetene i sidebygget, så det finnes også en generasjonsmulighet, sier Sem.Hvorfor selge en slik eiendom?- Dagens eiere er veldig glade i stedet, og hadde ikke flyttet om det ikke var for at de vil utvide til 20-30 hester - i en mer profesjonell virksomhet. Gården i dag er mer til hygge, og passer godt for dem som er glade i å ri, avslutter Sem overfor HegnarOnline.