Verken internasjonal finansuro eller turbulente børser påvirker det norske boligmarkedet. Det mener et flertall av 500 meglere i en undersøkelse i regi av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).- Reaksjonene i boligmarkedet kommer oftere senere enn uro på børsen og i finansmarkedet, forklarer styreleder i NEF Christian Vammervold Dreyer.
- Skeptiske til fete overskrifter- Pengetørke den største risikoen- Media påvirker veldig- Hellas påvirker ikke boligkjøp- Markedet ikke overopphetet
40 prosent av meglerne mener børsen påvirker, men da først og fremst via medieomtale.- Dette påvirker interessen for boliger i øvre prissjikt og dessuten det eksklusive hytte- og fritidsboligmarkedet. Meglere er skeptisk til fete overskrifter der det ofte står hvilken situasjon som KAN oppstå. Andre konsekvenser gir først utslag når dette rammer norsk økonomi mer direkte, sier Dreyer.75 prosent av meglerne trekker frem folks optimisme til egen økonomi som avgjørende for situasjonen i boligmarkedet. Samtidig karakteriserer 59 prosent rentenivået som "svært viktig" for utviklingen i det lokale boligmarkedet. 66 prosent mener at arbeidsmarkedet også påvirker.- Svært mange forventer å ha en god personlig økonomi i mange år fremover, og da er de også villig til å foreta investeringer i eiendomsmarkedet, mener Dreyer.Vi har lav rente, lav ledighet, og generelt god privatøkonomi. I tillegg er byggingen for lav. Hva skal egentlig tilsi fall i boligprisene?- Det som kan få utviklingen til å stoppe akkurat nå, er hvis worst case-scenariet i internasjonal økonomi skulle slå virkelig til. Den største risikoen for boligmarkedet er pengetørken vi opplevde i 2008, altså at finansieringsleddet på boligsiden tørker opp igjen, sier Dreyer til HegnarOnline.Han tror imidlertid ikke på noen reprise nå.- Bankene lærte litt om hvordan slike situasjoner skal håndteres, i tillegg er jeg sikker på at regjeringen drar frem gullkortet ganske raskt om noe lignende skulle skje igjen, legger sjefen for Eie Eiendomsmegling til.Meglerne gir ikke inntrykk av at finansuroen sørger for allmenn forsiktighet i markedet om dagen. Bare 10 prosent har registrert kunder som mener det er grunn til å holde litt igjen. Samtidig trekkes media som en sterk påvirkningsfaktor for boligmarkedet. 38 prosent av meglerne mener media spiller en viktig rolle med sin dekning, og stadig flere artikler om opphetet marked er ifølge NEF med på å forsterke inntrykket av et boligmarked det nesten er umulig å komme inn i.Burde vi skrive flere negative artikler?- Hehe, dette gjelder begge veier. Vi merket det en del i starten av august. Den ene dagen, da alt virkelig raste på børsene og i Europa, ble vi spurt om hvordan dette påvirker boligmarkedet. Dagen etter ringte de samme journalistene og sa "det går tydeligvis bra likevel, hvordan påvirker det markedet?"- Her må vi se på de lengre linjene. Media vinkler veldig mot best- og worst case-scenarier, og det påvirker markedet veldig på kort sikt, sier Dreyer. NEFs styreleder er klar på hva som er driver nummer én for kjøpsbeslutninger i boligmarkedet.- Det er den enkeltes egen situasjon, ikke Hellas. I det øyeblikket Hellas påvirker den beslutningen, påvirker den også boligmarkedet i Norge. Men vi snakker om en lang konsekvensrekkefølge her.- Faktisk så påvirker situasjonen i Europa boligmarkedet i positivt retning, gjennom lave renter, samtidig med en bunnsolid norsk økonomi. At børsen sliter, påvirker ikke boligmarkedet på kort sikt, sier Dreyer videre.Hvordan er stemningen på visninger om dagen?- Stemningen er helt normal, og oppmøtet er greit. Hos oss i Eie ser vi akkurat nå en budsituasjon der flere bud er under enn over prisantydning. Det er ikke unormalt på denne tiden av døgnet, men viser at markedet er på et fornuftig nivå, og ikke overopphetet, avslutter Dreyer overfor HegnarOnline.