- Går ikke 5 år på skole for å hente en utskrift

Forbrukerrådet mener det er like trygt å kjøpe bolig privat som via en megler. Meglerbransjen fnyser av påstanden. - De mangler forståelse for hva som er en meglers jobb, sier NEFs Christian V. Dreyer til HegnarOnline.

Christian Dreyer. Foto: Berit Roald / SCANPIX.
Ukens Vin
Forbrukerpolitisk rådgiver for Forbrukerrådet, Aleksander Myrvold, uttaler til Finansavisen mandag at de som kvier seg for å kjøpe bolig uten megler har lite å frykte.- Jeg er ikke sikker på om meglere alltid gjør en så mye bedre jobb enn en litt nøyaktig privatperson, sier han blant annet.
Styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Christian V. Dreyer, var ikke helt sikker på om han ville kommentere saken da HegnarOnline tok kontakt.- En skulle tro de hadde fokus på forbrukerens beste, men du har forbrukere på begge sider av bordet i en boligtransaksjon. Jeg klarer ikke å forstå hvordan Forbrukerrådet kan gå ut og si at det er like trygt å kjøpe privat som gjennom megler, sier han.- Det finnes en rekke lover og regler private selgere ikke jobber under, men som meglere jobber under. Derfor vil det alltid være mye tryggere å bruke megler, legger Dreyer til.Lederen av Eie Eiendomsmegling minner igjen om at Forbrukerrådet var en av NEFs støttespillere når krav ble satt til utdanning for ansvarlige meglere.- Samtidig forenkler de megleryrket til det at privatpersoner like godt kan gjøre det selv. Det er så motsetningsfylt at det er vanskelig å kommentere det. Jeg synes det er veldig skuffende at Forbrukerrådet opptrer så unyansert som de gjør i denne saken, sier Dreyer. Rådgiver Myrvold påpeker overfor Finansavisen viser til Forbrukerrådets , hvorav den første er å få bekreftet grunnbokutskriften. Han viser til samtaler med ulike kommuner, som sier at megleren i mange tilfeller sender assistenten eller sekretæren for å gjøre jobben.- Ja, assistenter blir satt til å hente papirer. Men det er megleren som må sette seg inn i hva grunnbokutskriften inneholder av heftelser og servitutter. En slik uttalelse vitner om mangel på forståelse for hva meglerjobben egentlig innebærer.- Meglere går ikke fem år på skole for å kjøre ned og hente en utskrift, sier Dreyer. Siden boligeiere fra nyttår 2010 selv fikk tilgang til å annonsere boligen sin for salg på Finn.no og lignende portaler, har rundt 2 prosent av de som selger bolig gått denne veien. Så langt i år snakker vi om 1.733 boliger, ifølge tall fra Finn.no.- Antall boliger som selges privat er forsvinnende lite. Vi ser at private boligsalg er overrepresentert i fylker som Finnmark, der det ofte er lang avstand til nærmeste megler. Statistikkmaterialet er for lite på dette området.- Vi bruker ikke veldig mye tid på denne problematikken, men på å gjøre jobben vår best mulig. Så får vi håpe at kunden ser det. Det er viktigere enn å ta en diskusjon med Forbrukerrådet i media, sier NEFs styreleder.Dere kommuniserer vel med Forbrukerrådet også direkte?- Ja, vi har hatt en veldig positiv dialog med Forbrukerrådet. Derfor overrasker dagens utspill oss veldig, avslutter Dreyer overfor HegnarOnline.