Rotter herjer for millioner

Hele villaen måtte totalrenoveres etter rotteangrep. Det ga huseier hodepine og kostet forsikringsselskapet 2,5 millioner kroner.

Foto: Berit Keilen / Scanpix
Næringseiendom

- Det er den dyreste rotteskaden vi har dekket så langt. Dette skjedde i Ålesund for noen få år siden, men mange har fått store skader fordi de ikke har vært føre var når de oppdager rotter i nærmiljøet, sier takstsjef Gunnar Leira i Tryg Forsikring til NTB.Rotter regnes som et av de fremste skadedyrene på verdensbasis. Den dominerende rotta i Norge, Rattus norvegicus eller brunrotta, er ikke noe unntak. Den kan gjøre store skader på kort tid. Og det er nettopp på denne tiden av året rottene trekker inn i husvarmen.- Da kan det være greit å vite at en enkelt gravid rotte i teorien kan være opphav til en familiegruppe på rundt 60 individer, og det bare i løpet av fire måneder. Høsten er tiden for noen forholdsregler, sier takstsjefen.Åpninger i grunnmur, kabel- og kloakkgjennomføringer, lufteluker uten sikring med stålnett er ensbetydende med å invitere rotta til bords. Rotter søker etter varme omgivelser og leter etter slike åpninger når kulda setter inn. Råd: Tett dem!Unngå at rottene finner noe å spise. Legg matavfall i lukkede beholdere. Ikke la nedfallsfrukt ligge i hagen - det byr på festmåltid og matforråd for krapylene.Hold eiendom og gårdsrom, kjeller og loft ryddig. Unngå lagring av ved og materialer tett ved yttervegg. Bed og busker inntil husvegg kan skjule rotter på vandring.Bruk sansene for å avsløre uønsket besøk: Stinkende avføring og urinflekker er klare indikasjoner. Bruk ørene og lytt. Rotta er hørbart aktiv, spesielt om natten.- Den er nærmest altetende. Den urinerer opptil fem liter i året, og det stinker! Bare for å ha nevnt det, sier Arne Nese. (©NTB)

Nyheter
Personlig økonomi