Christen Sveaas får ikke kjøpe skog i Oppland

Høyesterett har avgjort at investor Christen Sveaas og Kistefos Træsliberi ikke får kjøpe 2.000 mål skog i Nordre Land kommune i Oppland.

Publisert 16. jan. 2012 kl. 22.07
Oppdatert 16. jan. 2012 klokken 22.11
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 151 ord
Investor Christen Sveaas. Foto: Finansavisen

Sveaas eier gjennom Kistefos Træsliberi 12.000 mål skog i Nordre Land, det vil si 20 prosent av all skog i kommunen. Sveaas ønsket å kjøpe ytterligere 2.000 mål, men Nordre Land kommune nektet konsesjon.Det var i 2006 at Kistefos ble nektet konsesjon etter å ha kjøpt skogområdet. Sveaas saksøkte derfor staten, men tapte både i tingretten og lagmannsretten.Kistefos Træsliberi anket til Høyesterett som nå har forkastet anken, melder NRK. Høyesterett har på bakgrunn av konsesjonsloven ikke gitt selskapet medhold. Kistefos Træsliberi og partshjelper Norskog må betale 83.800 kroner til staten i sakskostnader.Sveaas begrunnet anken til Høyesterett med at konsesjonsnektelse er i strid med beskyttelsen av eiendomsretten etter Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Avslag på konsesjon er ikke forenlig med at statens forkjøpsrett på skogeiendommer ble opphevet i 2001, mener selskapet.Nordre Land-ordfører Solveig Alfstad er på sin side glad for at saken nå er endelig avgjort. Hensyn til bosetting skal vektlegges, mener hun. (©NTB)