KjøpLogg inn

Fraråder boligkjøpere å gå rett på selger

- Selgeren er sjefen i et boligsalg, sier meglerbransjen, og oppklarer noen misforståelser.

Publisert 13. aug. 2012 kl. 16.45
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.12
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 252 ord
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX.

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) understreker mandag at selgeren er sjefen i et boligsalg.Følg HegnarOnline på Facebook her!- Kan godta bud før fristSelgeren kan godta og forkaste bud innen akseptfrist, og bestemmer hvor lang budrunden skal bli.- Vår erfaring er at mange tror selger ikke kan godta et bud før akseptfristen er utløpt, men det medfører ikke riktighet. Selger kan når som helst bestemme seg for når han vil akseptere et bud, sier NEF-direktør Finn Tveter.Selgere er heller ikke bundet til å akseptere høyeste bud etter en budrunde, selv om det i de aller fleste tilfeller skjer i praksis.- Det kan være flere grunner til at en selger ikke velger å godta det høyeste budet. Selger kan for eksempel ønske å selge til en i familien, en venn, eller en annen person han vil selge til, sier Tveter.Fraråder å gå rett på selgerI enkelte tilfeller vil kjøper gå direkte på selger med tilbud både før visning og budrunde. Dette er ikke forbudt, men NEF fraråder det.- Vi oppfordrer interessenter til ikke å gå direkte til selger med et bud. Dette hindrer en forsvarlig avvikling av budrunden, og skaper uklarheter om selve budet i forhold til tidsfrister, størrelse og evt. forbehold, men også om kjøpers finansieringsevne, sier Tveter.NEF-direktøren påpeker at eiendomsmeglere er spesialister på å håndtere disse tingene, og kan sørge for at begge parters interesser blir ivaretatt best mulig.- Gjennom eiendomsmegler blir bud med kortere akseptfrist enn klokken 12 første virkedag etter visning ikke videreformidlet, og det skapes tilstrekkelig ro over budrunden, avslutter Tveter.