Student fnyser av alle som roper om norsk boligboble

- Vi har ingen boligboble i Norge. De som roper boligboble må være forsiktige, sier doktorgradsstudent.

André K. Anundsen. Foto: Finansavisen.
Næringseiendom

Doktorgradsstudent i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, André K. Anundsen, er i ferd med å fullføre sin doktorgrad der han har laget en modell som skal varsle om et boligmarked er i en boble eller ikke.Det skriver Finansavisen torsdag.Anundsen definerer boble som: Det tidspunktet når en prisutvikling ikke lar seg forklare av fundamentale faktorer.Ubalanser i USAModellen viser ifølge avisen at USAs boligmarked forlot fundamentale modeller i 2003, da daværende sentralbanksjef Alan Greenspan kuttet renten for å forhindre en dyp resesjon. Det la grunnlaget for kredittfesten som endte med et smell i 2007/08.Store ubalanser preget USAs boligmarked i flere år, viser Anundsens modell, som bruker variabler som husholdningenes inntekt, boligpris i forhold til leiepris, bankrenten og boligtilbud.- Basert på disse kriteriene vil jeg påstå at det ikke er en boligboble i Norge. Man må være forsiktig med å rope boble uten at man har et konkret kriterie om hva det tilsier at noe er i en boble, sier han til Finansavisen.Les hele saken, og mer om Anundsens modell, i dagens avis.Følg HegnarOnline på Facebook her!

Nyheter
Næringsliv