KjøpLogg inn

Sjeføkonom advarer mot å investere i bolig

- Skulle jeg investert, er bolig i Norge noe av det siste jeg ville ha kjøpt, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.

Publisert 4. juni 2013 kl. 05.56
Oppdatert 17. des. 2013 klokken 01.31
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 244 ord
Foto. Finansavisen

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank First Securities, sier til Bergens Tidende at han ikke tror det er like lett å tjene penger på boligprisvekst lenger.Han mener det er en betydelig risiko for at boligprisene vil falle i løpet av de neste årene og tror mer på kraftig prisfall, enn en myk landing for boligmarkedet.- Boligprisene i Norge er mye høyere enn alt annet som vi kan sammenligne med. Både i forhold til tidligere nivå, andre land, inntekter og annen prisutvikling ligger norske boligpriser langt over det jeg tror er et naturlig prisleie på lang sikt, sier Harald Magnus Andreassen.Ser vi landet under ett, har boligprisene nesten ikke steget siden årsskiftet, påpeker han.- Fortsetter det i samme takt, vil prisene være 1,5 prosent høyere om ett år. Det er vesentlig lavere enn vi har sett på en god stund, sier han.- På et tidspunkt blir det rett og slett for dyrt. Folk får trøbbel med å låne nok, arbeidsledigheten er sannsynligvis på vei opp og den betydelige økningen i konkurser bidrar til å skape usikkerhet. Konkursøkningen er størst innen varehandel og bygg og anlegg, og kan være et uttrykk for at mange allerede har strukket seg langt. Husholdningene har høy gjeld. Mange vil derfor være forsiktige med å bruke penger på å shoppe og kjøpe tjenester. Det rammer bedriftene, sier Andreassen.Av de ti sjeføkonomene Bergens Tidende har snakket med, tror imidlertid ni at boligprisene vil være høyere om ett år enn i dag. (©NTB)