Skatteadvokat Finn Eide i Deloitte Advokatfirma har ingenting imot at arveavgiften er på vei ut.Men samtidig må også annen lovgivning endres, påpeker han overfor Finansavisen.
- Fjernes arveavgiften, blir en nødt til å etablere et nytt grunnlag for kostpris i gave- og arvetilfellene. Det er nærliggende å tro at det vil bli vurdert et kontinuitetsprinsipp, der gave- eller arvemottager også arver kostprisen til giver eller arvelater, sier Eide.Skattebombe- Selger du en utleiebolig du har arvet for 7 millioner kroner, og som giver kjøpte for 2 millioner kroner, vil du få en skattepliktig gevinst på 5 millioner kroner. Bortfall av arveavgiften kan med andre ord medføre en betydelig skjerpelse av skatteleggingen totalt sett.- Vent over nyttårI samme avis mandag anbefaler Kvale-advokat Jacob Winderen Lindegaard også dem som skal gi store forskudd på arv om å vente til over nyttår.Les alt om arv og skattebomber i dagens avis.
Skal du ikke eie den aktuelle arvegjenstanden til evig tid, kan vinningen ifølge avisen dermed fort gå opp i spinningen om arveavgiften forsvinner.- Der du tidligere betalte maksimalt 1,1 millioner i avgift og skatt, kan du i fremtiden risikere å måtte betale 2,5 millioner kroner i skatt, sier Deloitte-advokaten. Økes fribeløpet for arveavgift til én million kroner før arveavgiften fases helt ut, understreker Eide overfor Finansavisen at et generasjonsskifte vil bli gunstigere neste år.