I et intervju med Nettavisen NA24 spår sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank First Securities
tidenes boligkrakk i Norge- Tror Hermanrud bommer mye- For en økonom av Hermanruds kaliber å legge så mye vekt på sannsynligheten for boligprisfall blir etter min mening nærmest useriøst, sier megler og partner Terje Tinholt i Nordvik & Partners til HegnarOnline.Tinholt vil ikke høre at han snakker boligprisene opp.- Jeg snakker boligprisene riktig, understreker han.Les også: - Skal mer til enn vi aner for å knekke boligprisene- De smarte kjøper nåSkulle boligprisene falle 40 prosent, går for det første ikke børsen opp 60 prosent, mener megleren.Børsen opp 60 prosent - boligprisene ned 40 prosent?- Godt spørsmål. Men saken er at en svakere norsk økonomi vil være en fordel for de fleste av selskapene på børsen - de som har kostnader i Norge og inntekter utenlands.- Det er mange selskaper som vil glede seg hvis norsk økonomi svekkes, sier Hermanrud til HegnarOnline.Hermanrud ser da for seg en hovedindeks på 800 - mot dagens 510.Tilbake til boligprisene- Når jeg sier det er en tredels sjanse for at det smeller i boligmarkedet, sier jeg samtidig at det er to tredels sjanse for at det ikke smeller. Det er - tross alt - viktig å huske på oppi alt dette. Følg HegnarOnline på Facebook her!
, med 33 prosent sannsynlighet.Det vil si et prisfall på 40 prosent på 4-5 år.I det samme intervjuet spår Hermanrud en børsoppgang på 60 prosent de neste årene. Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og ikke overraskende kommer flere av dem fra eiendomsmeglerbransjen.- Hermanrud kan ha rett i at sannsynligheten for et boligprisfall er 33 prosent, men at det i så fall skal falle 40 prosent får stå for hans regning, fortsetter han.Selv er Tinholt 75 prosent sikker på at boligprisene stiger mer enn 30 prosent de neste fem årene.- Renten vil holde seg lav lenge, spareraten er rekordhøy og folk vil eie selv. Det bygges for lite, og folk har tro på egen økonomi. Dette er krefter vi ikke skal kimse av. Her tror jeg Hermanrud bommer mye, sier megleren videre. Tinholt mener de smarte kjøper eiendom nå.- Helgens interessenter på visning ga tydelig uttrykk for at de benytter anledningen til å kjøpe nå, når markedet er litt flatt. Jeg tror de er meget smarte, sier Tinholt, og viser til at han har solgt fire av fire boliger etter helgens visninger.- I tillegg gikk tre boliger før visning. Markedet er bedre enn mange får inntrykk av, det vil si normalt sterkt. Og salgene går raskt over hele linjen - både leiligheter, rekkehus og leiligheter fra to til 15 millioner, fortsetter Nordvik-partneren.- Konsumet vil stoppe totalt opp. En kan se langt etter rentehopp de neste 10 årene, og ingen boligprosjekter vil bli igangsatt. Helt ærlig - dette tror ikke Hermanrud på selv en gang, fortsetter Tinholt. Hermanrud selv reagerer på påstanden med et smil.Hvordan kan børsen stige 60 prosent hvis boligprisene faller 40 prosent?Samtidig understreker han at det er mye risiko knyttet til estimatet på 60 prosent oppgang de neste årene.- Min gjetning nå er at børsen skal opp disse 60 prosentene. Det trenger ikke å bety at det skjer. Men jeg tror det nå er i ferd med å løsne, ved at verden endelig går inn i en høyvekstfase igjen, fortsetter sjefstrategen.Oddsen for videre oppgang i norske boligpriser karakteriserer han som "ikke veldig gode".- Det er veldig stor forskjell på kan og vil, avslutter Hermanrud overfor HegnarOnline.