- De fleste kjøper bolig på verst tenkelige tidspunkt

Toppmegler Kenneth Aadland mener særlig tre faktorer flytter på boligprisene. Den ene mener han er grovt undervurdert.

Smau i Bergen. Foto: Finansavisen.
Næringseiendom

Ekspertene sliter med å spå retningen for boligprisene neste år.Både DNB , og ikke minst Nordea, har gått ut og spådd boligprisene ned neste år.- De skylder på balansen i markedet. De kan ha mange argumenter til å spå prisene ned, men det kan de ikke bruke. I Oslo er rundt 1.650 eiendommer ute nå, her i Bergen under 400. Det er på normalen, sa Kenneth Aadland til HegnarOnline tidligere denne uken.Les også: - Skal noe dramatisk til for å knekke boligpriseneDen daglige lederen for Proaktiv Eiendomsmegling venter seg en fin utvikling i boligprisene neste år.- Jeg håper og tror på en stabilt positiv utvikling, og en slik utvikling vil nok overraske veldig mange, sa han.I et skriv som gikk ut til alle ansatte i Proaktiv Eiendomsmegling, begrunnet Aadland nylig sitt syn om prisutviklingen fremover.- Det blir direkte absurd Der hevder han at det oftest er tre forhold som endrer verdien på eiendomsmassen.- For det første er det balansen mellom tilbud og etterspørsel. Høyt tilbud gir lavere verdi og høy etterspørsel det motsatte. Er det kamp om varen stiger verdien.- For det andre er tilgangen på kapital viktig. Da både om man faktisk kan få tilgang og ikke minst prisen på den - renten. Det er et bytteforhold der økt pris på penger gir lavere pris på bolig og billigere penger gir økt pris, skriver han.Paradokset i at midlertidige svingninger i pengepris gir umiddelbare endringer i verdi når de fleste av oss skal betale regningen de neste 30 årene er ifølge megleren påfallende.- Det blir direkte absurd når vi vet at de fleste faktisk handler på de verst tenkelige tidspunktene - når renten er lav og prisene høye og den mest sannsynlige endringen i markedet er renteøkning og prisnedgang. Prisene drives ytterligere av det faktum at den lette tilgangen på billige penger fører til at det blir en ubalanse i markedet med mange kjøpere som byr på samme objekter, fortsetter Aadland.Les også: Meglerne hans har solgt pepperkakehus for fire millioner- Grovt undervurdert moment Det tredje og siste momentet synes ifølge Proaktiv-sjefen grovt undervurdert: markedets forventning om fremtiden.- I et marked på vei ned er det få som vil kjøpe - verdien faller raskt, i et marked på vei opp vil de fleste handle, men veksten er sakte og skrittvis. Det skyldes at en i et negativt marked tror at alt vil bli billigere i morgen og ikke har noe hastverk med å handle.- Mange kan trygt sitte og vente for å se hva som skjer. I et marked i positiv vekst modnes flere underveis - den siste pessimisten kjøper stort sett alltid på topp, skriver Aadland.Følg HegnarOnline på Facebook her!

Nyheter
Personlig økonomi