- Skal noe dramatisk til for å knekke boligprisene

- Åpenbart lettere å bli hørt når alle i koret spiser julekaker, sier Proaktiv-megler Kenneth Aadland til HegnarOnline. Han skjønner ikke hvordan boligprisene skal falle.

Schweigårdsvei 3, Bergen. Foto gjengitt med tillatelse fra Proaktiv Eiendomsmegling.
Næringseiendom

Daglig leder Kenneth Aadland i Proaktiv Eiendomsmegling i Bergen sa til HegnarOnline i går at eiendomsmeglere bør bruke mer av førjulstiden på ideell virksomhet.

Hans egne meglere har solgt pepperkakehus for fire millioner kroner de siste ti årene, penger som har gått til barneavdelingene på Haukeland Sykehus, og nå de siste årene Kirkens Bymisjon.

- Lettere å bli hørt når alle spiser julekaker

– Dere bruker litt tid på dette i desember. Vitner det om et stille boligmarked?

- Nei. Det skjer i mye i markedet. Vi har vært ute med en god del eiendommer den siste uken, og interessen er stor om det markedsføres riktig, sier Aadland.

Han trekker frem halvparten av en villa i Schweigårdsvei, med gangavstand til både Haukeland, Brann stadion og bybanen. 4-romsleiligheten som utgjør de to øverste etasjene har P-rom 112 kvadratmeter, og er priset til 3,49 millioner kroner.

– Siden fredag har jeg fått 20 seriøse henvendelser på e-post, og til nå 3.849 treff på Finn.no. Nesten ingenting nytt er lagt ut den siste uken, og nesten ingen meglere er ute med annonser, men markedet er veldig bra, sier Proaktiv-megleren.

– Det er åpenbart lettere å bli hørt når alle andre i koret spiser julekaker, legger han til.

 Ubalanse? Hvilken ubalanse? 

Både DNB , og ikke minst Nordea, har gått ut og spådd boligprisene ned neste år.

– De skylder på balansen i markedet. De kan ha mange argumenter til å spå prisene ned, men det kan de ikke bruke. I Oslo er rundt 1.650 eiendommer ute nå, her i Bergen under 400. Det er på normalen, påpeker Aadland.

Han venter seg en fin utvikling i boligprisene neste år.

– Jeg håper og tror på en stabilt positiv utvikling, og en slik utvikling vil nok overraske veldig mange, sier den daglige lederen.

 Boligprisfall krever noe dramatisk

I et skriv som gikk ut til alle ansatte i Proaktiv Eiendomsmegling, begrunnet Aadland nylig sitt syn om prisutviklingen fremover.

– Jeg tror det bygges for lite der mennesker vil bo, at det blir flere som vil bo sentralt – og at prisen på penger (renten) skal holde seg lav. Byggekostnader vil stige, og det samme gjelder prisene på tomter.

– Som kjent gjelder én viktig ting når det gjelder gode tomter – «buy land, they don't make it anymore», skrev Proaktiv-sjefen, og viste til Mark Twain.

Han utdyper sitt syn ytterligere overfor HegnarOnline.

– Norge har brukt 37 år på å komme fra 4 til 5 millioner innbyggere. Ifølge SSB vil vi bruke bare 16 år på den neste millionen. For å holde en noenlunde balanse mellom tilbud og etterspørsel, bør vi produsere dobbelt så mange boliger for å huse denne millionen.

– Jeg tror det skal noe dramatisk til for å senke boligprisene. Vi er ikke i nærheten av å få til den produksjonen som er nødvendig, sier Aadland.

 Veksten kommer alltid i bunn 

Videre tror megleren at tilgangen på penger for førstegangsetablerere vil bli lettere, og kunne danne grunnlag for verdistigning igjennom hele skalaen.

– Veksten kommer alltid i bunn, og det er den akkumulerte kapitalen i gevinst som ofte driver prisene opp fra de rimeligste enhetene og opp i toppnisjen, skrev han til sine ansatte.

Ifølge Aadland er det lite som tyder på en sterk endring i sysselsettingen.

– Og skulle det være negative tegn, er det meget gode grunner til å redusere renten og sørge for at privathusholdningene har likviditet til å handle for. Det er den eneste måten å holde sysselsettingen høy på, om en ikke tror at offentlige ansettelser er veien å gå.

– Denne regjeringen skal skille seg markert fra den forrige i så måte, fortsatte han.

 Finanskrisetilstander? Bare tull 

Samtidig viste tall fra Boligprodusentenes Forening i går et kraftig fall i igangsettingen og salget av nye boliger i november måned.

OBOS Nye Hjem merker dette på kroppen – for eksempel i nettopp Bergen. I Sandsliåsen skal 250 boliger bygges med priser på 2,5-7,4 millioner kroner.

Da salget av trinn 1 startet for en uke siden, ble bare fire av 61 leiligheter solgt, skriver Finansavisen.

– I et normalt marked hadde vi sikkert solgt 20 leiligheter ved salgsstarten av dette prosjektet. Denne starten er typisk for dagens marked, og viser hvor usikre folk er, sier direktør Daniel Kjørberg Siraj.

Han mener markedet nå må få ri stormen av, og ser ingen grunn til dramatikk.

– Da finanskrisen raste, solgte vi null boliger. Slik er det ikke nå, sier han til avisen.

Nyheter
Personlig økonomi