Eksplosjon i superlån til statlige ansatte

Statens pensjonskasse hadde en utlånsvekst på 25 milliarder kroner i boliglån i fjor - det dobbelte av DNB, og åtte ganger mer enn Nordea.

Foto: Finansavisen.

DNB er fortsatt størst på boliglån i Norge med en utlånsmasse på 601 milliarder kroner, etterfulgt av Nordea med 214 milliarder kroner.Men 2013 var definitivt Statens pensjonskasses år. I fjor steg boliglånsporteføljen fra 58 milliarder kroner til 84 milliarder - en utlånsvekst på 25 milliarder kroner, eller 43,5 prosent, skriver Finansavisen.Til sammenligning hadde DNB og Nordea en utlånsvekst på henholdsvis 14 og 3 milliarder kroner, noe som tilsvarer 2,4 og 1,4 prosent.Statens pensjonskasse lokker med avdragsfrihet i inntil fem år, og lånerenter de ansatte i privat sektor bare kan drømme om, ifølge Finansavisen.Akkurat nå er renten på 2,23 prosent; omlag 1,5 prosentpoeng lavere enn private alternativer; eller 18.360 kroner spart i årlige renteutgifter etter skatt, gitt et lån på 1,7 millioner kroner. Renten settes imidlertid opp til 2,45 prosent 1. mars.- Det er ganske spesielt at Staten tar såpass store markedsandeler fra bankene på boliglån. Myndighetene får jo dermed en mye større risikoandel med tanke på et eventuelt prisfall som de samme myndighetene er bekymret for. Uten at Statens pensjonskasse er underlagt tilsyn eller krav til kapitalbuffere som bankene, sier konserndirektør Trond Bentestuen i DNB til Finansavisen.Les hele saken i onsdagens utgave av Finansavisen!